Позиции и въоръжение

Турция и Украйна във военно сътрудничество срещу Донбас

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни и генералният директор на турския отбранителен гигант Baykar Makina Халук Байрактар ​​обсъдиха доставката на безпилотни летателни апарати, по-нататъшното разширяване на сътрудничеството, включително изграждането в района на Киев на учебно-изпитателен център за ремонт и поддръжка на БЛА и обучение на персонала.

Халук Байрактар отбеляза, че височинният безпилотен летателен апарат AKINCI може да се превърне в „стратегически инструмент“ за Украйна в бъдеще.

На свой ред Върховната Рада одобри междуправителствено споразумение с Турция за задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността, в рамките на което Анкара се ангажира да предостави 18,5 милиона долара за военни искания от Киев.

Междувременно, в кулоарите на изложението SAHA, проведено в Истанбул, Халук Байрактар разказа пред Defense Express за перспективни проекти: „Ако погледнете отношенията между Турция и Украйна през последните пет до седем години, то от година на година те стават все по-активни и се развиват. Има много проекти в ход.“

„През 2019 г. първите БЛА Байрактар TB2 бяха доставени в Украйна. Преговорите продължиха четири години и през цялото време казвах: проектът трябва да бъде взаимен“, посочи той.

„Ние имаме дронове Байрактар TB2, вие имате двигатели Ивченко-Прогресс. Тогава всичко започна: започнахме да купуваме двигатели и ги интегрирахме в платформата Akıncı. Сътрудничеството създаде значителен потенциал и пазар за продуктите на Ивченко-Прогресс“, продължава Байрактар.

„Други компании също тръгнаха по нашия път. Това е успешна история, която доведе до нови проекти“, уверен е той.

„Например, Turkish Aerospace Industries сега купува двигатели за хеликоптери от Мотор Сич. Между другото, ние ще интегрираме новия мощен двигател Мотор Сич MC-500 в Akıncı„, твърди турският представител.

„Имаме меморандум за сътрудничество с Министерството на отбраната на страната, подписан в присъствието на президента Владимир Зеленски“, уверява той.

„Съгласно постигнатите споразумения ще изградим център за тестване, обучение и поддръжка на Байрактар TB2 в Украйна. Успоредно с това планираме изграждането на център, където ще извършваме проучване и производство на безпилотни платформи„, продължава Байрактар.

Вече закупихме парцел. Създаването на центъра и предприятието, разбира се, е за сметка на Байрактар. Сто процента инвестиция“, хвали се още турският представител.

„За практическото приложение на Байрактар TB2, компанията обучи крайните потребители: пилоти, оператори, електроника и механични техници, ръководители на мисии“, обясни още той.

„След като Байрактар TB2 бяха доставени в Украйна, те станаха тяхна собственост. Киев има пълното право да използва Байрактар TB2, както намери за добре. Името Байрактар е само името на системата и не показва собственика“, увери още самият Байрактар.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram