Позиции и въоръжение

Шойгу: Бомбардировачи на САЩ отработват нанасяне на ядрени удари срещу Русия

Американските стратегически бомбардировачи отработват тактиката за нанасяне на ракетни ядрени удари срещу Русия. Това каза министърът на отбраната Сергей Шойгу на Руската федерация, съобщава РИА Новости.

„През последния месец са извършени около 30 полета близо до границите на Руската федерация, което е 2,5 пъти повече от същия период на миналата година“, каза министърът.

През 2020 г. са били извършени 22 полета над Охотско море, докато година по-рано са били само три.

Министърът коментира още, че този месец, по време на учението Global Thunder, десет бомбардировача са отработвали варианта за използване на ядрени оръжия срещу Русия почти едновременно от западна и източна посока. Максималното разстояние от границата беше 20 километра. Той добави, че по време на излетите екипажите на американските самолети също тренират достигане на линията на използване на крилати ракети с условен удар.

„Във всички случаи нашата противовъздушна отбрана своевременно откри американските стратегически бомбардировачи, установи непрекъснат мониторинг и приложи мерки за предотвратяване на инциденти“, заяви министърът.

Според него подобни действия представляват заплаха не само за Русия, но и за Китай, поради което координацията на двете страни се превръща в стабилизиращ фактор в световните дела. Развитието на подобно взаимодействие е особено важно в контекста на нарастваща геополитическа турбуленция и увеличаване на конфликтния потенциал.

По-рано Financial Times писа, че американски партньори, включително Обединеното кралство, Германия, Франция и Япония, настояват САЩ да се откажат от прехода към политика за забрана за първа употреба на ядрено оръжие. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че Москва все още няма причина да вярва, че Вашингтон може да преразгледа политиката си по този въпрос.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram