Позиции и въоръжение

Защо ни проглушиха ушите, че Русия щяла да нападне Украйна?

Захарова: отчетите на ОССЕ доказват настъпление на Украйна в Донбас

Отчетите на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ свидетелстват за настъпателни действия на украинските въоръжени сили в Донбас. Това съобщи официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова.

„Отчетите на Специалната мониторингова мисия свидетелстват за настъпателните действия на въоръжените сили на Украйна в района на населените пунктове Гранитное и Старомаревка“, добави тя.

Захарова уточни, че според оценките на наблюдателите, украинските военни се придвижили своите укрепления на поне един километър в този регион.

В Донбас от 27 юли 2020 година действат допълнителни мерки за контрол на примирието, които бяха съгласувани от участниците в контактната група по урегулиране на конфликта.

Независимо от договореностите от края на февруари в Донбас започна изостряне на ситуацията. Възобновиха се престрелките по разграничителната линия. От двете страни има убити и ранени.

Ситуацията за пореден път се изостри след 13 октомври. Тогава украинските специални служби отвлякоха представителя на ЛНР в Съвместния център за контрол и координация на режима за прекратяване на огъня Андрей Косяк. От ЛНР обвиниха Киев в мъчения и оказване на психологически натиск върху пленения офицер.

След изнесените данни няма как да не си зададем въпрос:

Защо от американска страна и прилежащите им организации и медии през последните дни ни проглушиха ушите, че Русия се готви да нападне Украйна? Ако ВСУ се придвижва към Донбас, възнамерява да настъпва, устройва провокации или кървава баня в ДНР и ЛНР, за да предизвикат руска намеса, то тогава има логика американците от сега да обвиняват ответната страна. Другият въпрос е умишленото изостряне на обстановката дали има ли и други паралелни цели?

One Comment

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram