Позиции и въоръжение

Разговорът Байдън – Путин. Кой какво каза?

КАКВИ АКЦЕНТИ РАЗПРОСТРАНИ БЕЛИЯТ ДОМ?

Източник: www.svobodnaevropa.bg и АФП

Американският президент Джо Байдън е изразил пред руския си колега Владимир Путин „дълбока загриженост“ заради струпването на войници и военна техника в района на руско-украинската граница. Това става ясно от изявление на Белия дом, разпространено до медиите във вторник вечерта, съобщава Свободна Европа.

„Президентът Байдън изрази дълбоката загриженост на Съединените щати и нашите европейски съюзници относно ескалацията на руските сили около Украйна и даде ясно да се разбере, че САЩ и нашите съюзници ще отговорят със силни икономически и други мерки в случай на военна ескалация“, се казва в изявление на Белия дом след края на видеоконференцията, предаде АФП.

Байдън подчерта „подкрепата за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и призова за деескалация и връщане към дипломацията“, се казва в съобщението. Според Белия дом, Байдън и Путин са разпоредили на своите екипи да работят за развитието на обсъжданите теми. Подчертава се, че следващият ход на САЩ ще бъде „в тясна координация със съюзници и партньори“.

От официалната информация на Вашингтон става ясно, че Байдън първо се е обадил на лидерите на Великобритания, Франция, Германия и Италия след онлайн срещата на върха.

КАКВО СЪОБЩИ КРЕМЪЛ ЗА РАЗГОВОРА?

Източник: http://kremlin.ru

Във формат на видеоконференция се състоя продължителна беседа между Владимир Путин и президента на САЩ Джоузеф Байдън.

В частност, става въпрос за реализацията на резултатите от състоялата се през юни 2021 година в Женева руско-американска среща. Отбелязана бе важността на последователното изпълнение на достигнатите на висше ниво договорености и съхраняването на „духа на Женева“ при разглеждането на въпросите на двустранните отношения и други проблеми, възникващи между Русия и САЩ.

В дадения контекст президентите си припомнили за съюзничеството на двете страни през годините на Втората световна война. Подчертали, че принесените тогава жертви не трябва да бъдат забравени, а самото съюзничество трябва да служи за пример при изграждане на контактите и съвместната работа в днешните реалности.

Преобладаващо място в разговора е заела проблематиката, свързана с вътрешноукраинската криза и отсъствието на прогрес при изпълнението на Минските договорености от 2015 година, които се явяват безалтернативна основа на мирното урегулиране. Президентът на Русия илюстрирал с конкретни примери деструктивната линия на Киев, насочена към пълен демонтаж на Минските съглашения и договорености, достигнати в „нормандския формат“, изказал сериозна загриженост по повод на провокационните действия на Киев срещу Донбас.

Джоузеф Байдън, от своя страна, акцентирал на уж „заплашителния“ характер на придвижването на руски войски близо до украинските граници и обозначил санкционни мерки, които САЩ и техните съюзници биха били готови да приложат в случай на нататъшна ескалация на обстановката.

Владимир Путин в отговор подчертал, че не трябва да се прехвърля отговорността на плещите на Русия, доколкото именно НАТО предприема опасни опити за усвояване на украинската територия и нарастване на военния потенциал край руските граници.

Затова Русия е сериозно заинтересована от получаване на надеждни, юридически фиксирани гаранции, изключващи разширяване на НАТО в източно направление и разполагане в съпределни на Русия държави на настъпателни системи въоръжения.

Лидерите се съгласиха да инструктират своите представители да встъпят в предметни консултации по тези чувствителни въпроси.

При обмена на мнения по информационната сигурност от двете страни е подчертано важното значение на активното водене на диалог по тази тема. Изразена е готовност към продължаването на практическото взаимодействие по углавно-процесуалните и оперативно-техническите направления на борбата с киберпрестъпността.

Разгледано е състоянието на въпроса около Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. Президентът на Русия отбелязал важността на неговото пълноценно изпълнение в първоначално договорените рамки. Лидерите изразили надежда, че възобновените в края на ноември във Виена преговори по дадения въпрос ще преминат в конструктивен ключ и ще позволят да се намери приемливо за всички участници решение.

Обсъдена е двустранната проблематика. Констатирано е, че сътрудничеството, както и по-рано, се намира в незадоволително състояние. Това се проявява, в частност, в трудностите, които изпитват в своята работа „орязаните“ дипломатически представителства на двете страни. Владимир Путин подчертал, че всичко това е следствие на линията на американските власти, които още пет години назад са започнали да практикуват мащабни ограничения, забрани и масово гонене на руски дипломати, на което руската страна е била принудена да реагира огледално. От руска страна е предложено да се занулят всички натрупали се ограничения върху функционирането на дипломатическите мисии, което може да послужи и за нормализацията на други аспекти в двустранните отношения.

Президентите изразиха мнение, че с отчитане на особената отговорност за поддържане на международната сигурност и стабилност Русия и САЩ ще продължат диалога и необходимите контакти.

Като цяло разговорът е носил откровен и делови характер.

2 Comments

  1. ГАЛИН МАРИНОВ КРЪСТЕВ

    Да се гръмне байдън

  2. Кравари шибани с мумия президент…

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram