Коментар

„Politico” обикновено е прав

Автор: Зорница Илиева – журналист и международен анализатор

Източник: Фейсбук, в навечерието на Нова година

Поне от 20-тина години съм се убедила, че наистина има „система на допуск” до високи позиции в управлението на страната.

Дори и за по-ниски позиции.

Оставаш си зад борда, ако имаш собствено мнение или отстояваш принципи, които не съвпадат с налаганите.

Който може, налага политики. Който не се приспособява, духа супата, както се казва.

Дори и да не приемаш за нормално, че „Politico” може да изразява становища, че „правителства, които създават проблеми в Европа, ще имат несигурно бъдеще през 2022г”. Примерът е с Орбан, срещу когото се обединявала цялата опозиция в Унгария, което ще доведе на предстоящите през 2022г избори до „вероятно едно ново правителство ще направи обрат и ще се сближи с ЕС, САЩ и НАТО”. Орбан „поддържал връзки с Моства и Китай”” и това явно не се харесва. Това е положението. Да му мислят в Будапеща.

Както и във Варшава, защото и там управляващите щели да имали проблеми с Доналд Туск, който си има подкрепата на големите западни партьори. На пук на „Право и справедливост”. Те нещо не се съобразяват с препоръките на Брюксел в дадени направления. Независимо от антируските си действия и позиции.

През 2022г изпитания щяло да има и в Любляна, където Янша, премиер, ще разчита само на коалиционни партньори, за да оцелее на власт.

Т.е цели правителства „треперят” дали ще оцелеят през 2022г, пък аз си плача на мои гробища. Което, между другото, си е традиция у нас. Ако се спазват традициите, разбира се.

Традиции или не, но от Скопие научаваме, че новият ни премиер през януари ще ходи в РСМ при другия хардардец, предложен за премиер в Повардарието в „опит да договори отмяна на българските възражения срещу започването на преговорите за ЕС”.

Това ни казва, още преди да се гласува правителството му Ковачевски, и то след посещение при американския посланик в Скопие.

Като се имат предвид някои неотдавнашни изказвания на нашия премиер, може да се предположи, че ще има „конструктивни разговори” в начертана ситуация.

Без да стане и дума за онзи т.н. руски филм, широко разпространен в Повардарието, който ни отне и последната наша гордост „и ний сме дали нещо на света” т.е. на „вси славяни книги да четат” Руската посланичка в София отрича ролята на Москва за този филм, ама нещо дълго е търсила подходящите дипломатически думи, за да изрази такава позиция. Институциите у нас наистина мълчат по въпроса.

Толкова е шокиращо, че не знаят как да реагират. Русофилите са се скрили с погледи към земята. Поне Орбан да каже нещо по темата. Нали държи, казват, част от медиите в РСМ?

Празници са, защо да тревожим населението. Някъде може и да тракат зъбни колела, както казвахме в онова време, и да се пече наша позиция. Пък може и да се търси кой и защо смразява отношения и в чия полза. Няма да ни е лесно през 2022г. В това поне „Politico” са прави. А те знаят, доказано е. И у нас непрекъснато ги превеждат.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram