Коментар

През 1991 година не изпадна ли България в изолация относно новосъздадената държава Македония?

автор: Владимир Константинов – полковник в оставка от българското разузнаване

източник: Фейсбук, дата: 5 януари

/Публикуваме авторските материали без редакторска намеса/

Остават пет дни до съвещанието при Президента на политическите сили на тема Северна Македония.

Правят впечатление тези дни едни екзотични предложения, непознаване на темата от изказващи се нови и стари политици, политически наблюдатели и журналисти.

Незнайно защо се сравнява нашият Договор с Преспанския! Колко гърците били постигнали техните цели, а ние нищо. Съгласен съм, че НЕГОВОТО правителство подписа със Скопие един доста общ като съдържание документ, но гърците твърдо поставиха твърдението, че Македония няма нищо общо исторически със страната им, а ние точно ОБРАТНОТО – обща история, общи корени и пр..

Докато в края на 1991 г. ЕО (Европейската общност, предвестник на ЕС) твърдо се противопоставяше на признаването на новосъздадената държава Македония, Първият зам.министър на Външните работи (в отсъствие на министър Стоян Ганев) Стефан Тафров тържествено обяви Вардаро за независима държава.

Не изпадна ли тогава България в изолация? В същото време МВнР се разчистваше от кадрите си, което продължи и при министър Надежда Михайлова (Нейнски).

Редица кадърни кадрови дипломати, които бяха наясно с материята се намериха на улицата. Тогава си позволих да напиша лично писмо, като съветник в нашето посолство във Варшава до г-жа Михайлова, в което като дипломат и разузнавач описах доста истини, но последва моето отзоваване и пенсиониране на 47-годишна възраст.

След толкова години мога да споделя, че и в София, а след това зад граница имах за задача придобиване на достоверна, проверена информация за положението на Балканите. Беше създадена агентура и оперативни връзки, с които я решавах и своевременно изпращах в София.

Но тогава, както и сега, управляващите не разбираха какво оръжие е разузнаването, колко са необходими обръгналите в дипломацията кадри на Външно министерство!

Тук не мога да не спомена изказването на един северномакедонски журналист, който преди дни заяви, че ако сръбският президент Вучич се кандидатира за тази длъжност в Скопие, ще бъде избран на първи тур.

Влиянието на Белград върху всички вардарски решения е много силно и с това трябва да се съобразяваме, но и албанците от Косово, Албания, а и в самата Македония отлично го знаят и вече гледат с други очи на процесите.

Скопие се надяваше на Председателството на Франция от 1 т.м., но в дневния ред на Париж не влиза точка по линия София-Скопие!

Точно сега е необходима много активна работа на всички заинтересовани български институции да се защити националния интерес. Всяко негово подценяване, слагане на тезгяха като стока, ще бъде ПРЕДАТЕЛСТВО!

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram