По света, Позиции и въоръжение

Спецчасти на САЩ в Европа с щаб в Албания

Командването за специални операции на САЩ в Европа (SOCEUR) обяви, че е взело решение да разположи щаб на SOF на ротационен принцип в Албания, като част от продължаващите усилия за повишаване на способностите на силите за специални операции като ключови за регионалната стабилност, пише за DVIDS командир Шон Фьорч, командване на специалните операции на САЩ в Европа.

Разположението на предния щаб в Албания трябвало да осигури повишена оперативна съвместимост с албански съюзници, важен достъп до транспортни центрове на Балканите и по-голяма логистична гъвкавост.

Местоположението значително намалява времето за предвижване и увеличава гъвкавостта както на специалните операции, така и на конвенционалните сили в региона.

„Способността за бързо придвижване и обучение в рамките на Балканите, в тясна координация с други съюзни и партньорски сили, направи Албания най-доброто място за това усилие„, каза генерал-майор Дейвид Х. Табор, командир на Командването на специалните операции в Европа.

SOCEUR щял да играе важна роля в демонстрирането на ангажимента на САЩ към съюзниците и партньорите на Балканите и това усилие се извършва с пълната подкрепа на албанското правителство.

Чрез непрекъснато обучение и тясно сътрудничество US SOF осигурявало важна връзка между съюзниците и партньорите в региона.

Друга цел била „да се противопостави на злонамереното влияние, да изгради оперативна съвместимост, бързо да реагира на възникващи заплахи и ако е необходимо, да победи агресията.“

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram