У нас

Зам.-министър Димитрова пред НАТО: Нужни са мерки за деескалация от страна на Русия

„Трябва да се изпълняват мерките за засилване на колективната отбрана и възпиране по Източния фланг на НАТО.“

Външните министри на страните-членки на НАТО обсъдиха на извънредно видеоконферентно заседание засиленото струпване на руски войски по границата с Украйна, както и други аспекти на европейската сигурност, съобщиха от Министерството на външните работи.

От българска страна участие взе заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова. По време на заседанието тя подчерта необходимостта от предприемането на мерки за „деескалация от страна на Русия“. Предстоящите срещи с Русия в различни формати, включително заседанието на Съвета НАТО-Русия на 12 януари 2022 г., са стъпки в правилната посока.

Заместник-министър Димитрова каза, че не може да има какъвто и да било компромис с основополагащите принципи и документи на европейската сигурност. Тя обяви ключово значение на единството и солидарността в Алианса, включително чрез изпълнение на всички мерки за засилване на колективната отбрана и възпиране по Източния фланг на НАТО.

В рамките на заседанието външните министри акцентираха и върху засилване на ангажимента към партньорите Грузия и Украйна, както и тясната координация с ЕС.

Източник: Евроком

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram