Позиции и въоръжение

Преговорите между Русия и САЩ по гаранциите за сигурност. Женева

След почти 8 часа преговори по сигурността между САЩ и Русия, двете страни огласиха акценти от своите позиции.
Зам.-министърът на руското МВнР Сергей Рябков:
– Преговорите бяха сложни, дълбоки и конкретни
– САЩ подходиха сериозно към предложенията на РФ по гаранции за сигурност
– Русия няма и не може да има никакви намерения да напада Украйна
– Русия иска железобетонни гаранции, че Украйна и Грузия няма да влизат в НАТО
– НАТО трябва да се откаже от „усвояването на територията“ на страните, встъпили в Алианса след 1997 година (това се отнася пряко и за България, бел. ред.)
Представителят на Държавния департамент на САЩ Уенди Шърман:
– Делегациите потвърдиха, че ядрена война не може да бъде спечелена и тя не трябва да бъде разпалвана
– САЩ са заинтересувани от преговорите с РФ по стратегическото и тактическото оръжие, ракетите в Европа, мащабните военни учения
– САЩ няма да позволят на никого за затвори вратите на НАТО за която и да е страна
– Въпросът за обсъждане на числеността на американските войски в Европа не стои на дневен ред
– В близките дни САЩ ще проведат дискусии с европейските партньори по резултатите от преговорите

Рябков заяви, че позицията на Русия относно гаранциите за сигурността е твърда, но Москва не е поставяла ултиматуми.
Русия е разяснила на САЩ в Женева защо за нея е абсолютен императив да получи правови гаранции за неразширяването на НАТО, посочи заместник-министърът. Той каза, че преговорите между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга по въпроса за сигурността не трябва да се проточват месеци или години.
Русия няма да отстъпва от своите искания за гарантиране на сигурността, подчерта обаче Рябков, но добави, че баланс на интересите между Русия и НАТО може да бъде намерен и без да се налага Русия да се отказва от своите искания.

Заместник-външният министър заяви, че Русия ще вземе по-нататъшни решения в областта на гарантиране на сигурността след провеждането на другите две важни срещи тази седмица, тази между НАТО и Русия в Брюксел на 12 януари и тази на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа на 13 януари във Виена.
Заместник-министърът каза също така, че Русия ще продължи ученията на своя територия, независимо от възраженията на НАТО.

Рябков съобщи и че е била засегната темата за бъдещето на Договора за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения.

От своя страна ръководителката на американската делегация на преговорите и заместник държавен секретар Уенди Шърман заяви, че Вашингтон е повторил пред Русия предупрежденията си в случай на инвазия в Украйна, предаде Франс прес. Тя поясни, че преговарящите страни са обсъдили евентуални реципрочни лимити на ракетите и на военните маневри в Европа. Вашингтон обаче е предупредил Москва, че политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания.

„Ние сме твърди в нашето противопоставяне на предложения в областта на сигурността, които са напълно неприемливи в САЩ. Ние няма да позволим на никой да сложи край на политиката на отворени врати на НАТО“, добави Шърман.

Тя разказа, че е повторила пред руския си колега, че всяка инвазия срещу Украйна ще доведе до значителни и огромни последици за Русия.

Шърман съобщи, че е казала на Рябков, че Вашингтон няма намерение да преговаря по украинския въпрос, без да асоциира към тези разговори Киев, нито да обсъжда детайлно въпроса за архитектурата на сигурността в Европа без европейците.

Шърман съобщи, че е казала на Рябков, че САЩ са готови да продължат разговорите в скоро време, по-специално тези относно ракетите и ракетните системи, разполагани в Европа, предаде ТАСС. Тя обаче каза, че САЩ нямат намерение да обсъждат на преговори с Русия числеността на своите войски в Европа.

Шърман добави, че на преговорите е бил обсъден въпросът за военните учения в Европа. Двете страни са обсъдили пътищата за установяване на взаимни ограничения на мащабите на военните учения на континента и за увеличаване на прозрачността относно тези учения на взаимна основа. Тази тема, според Шърман, ще се обсъжда и на разговорите НАТО-Русия в Брюксел в сряда.

Американската представителка определи разговорите, проведени в Женева, като откровени и директни. Двете страни са се опитали да разберат взаимните си позиции, добави тя.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram