Позиции и въоръжение

Без напредък в преговорите по сигурността между Русия и НАТО. Брюксел

Русия разчита, че НАТО ще приеме предложенията на Москва по гаранциите за сигурност или ще даде конкретни разяснение защо те са неприемливи.

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко по време на пресконференция по резултатите от заседанието на Съвета Русия – НАТО.

Грушко заяви, че състоянието на отношенията между Русия и НАТО пряко или косвено влияят на сигурността на всички държави от ОССЕ.

Той отбеляза, че всички елементи от „уравнението на европейската сигурност“ от една страна имат самостоятелно значение, но от друга са взаимосвързани. Грушко поясни, че руско-американската писта е централна и това е разбираемо – ядрени държави, които носят особена отговорност за поддържането на глобалната стабилност и сигурност и посочи, че от разбирането, което бъде достигнато между Русия и САЩ в голяма степен ще зависи и прогреса по другите писти. Но не се изключва използването на ОССЕ като генератор на инструменти за контрол над въоръженията.

Грушко заяви още, че Москва не говори за компромисни решения в преговорите с НАТО по гаранциите за сигурност.

Русия обяви, че днешните преговори в областта на сигурността между Москва и НАТО в Брюксел са били „задълбочени“ и „откровени“, но двете страни все още имат много „фундаментални“ разногласия, предаде „Франс прес“.

Преговорите в Брюксел разкриха „голям брой разногласия по фундаментални въпроси“, изтъкна пред репортери руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко след разговорите в Брюксел.

От своя страна НАТО заяви, че е готов да преговаря с Русия относно контрола върху въоръженията и разполагането на ракети, но няма да позволи на Москва да наложи вето на амбицията на Украйна да се присъедини към алианса, предупреждавайки за реален риск от нова война в Европа.

Столтенберг каза след четири часа разговори между посланиците на страните членки в алианса и руска делегация в Брюксел, че НАТО няма да позволи на Москва да диктува договорки по отношение на сигурността на други страни и да създава опасни сфери на влияние.

„Има реален риск от нов въоръжен конфликт в Европа“, предупреди Столтенберг на пресконференция.

„Има значителни различия между съюзниците от НАТО и Русия“, посочи той.

Столтенберг каза също, че съюзниците от НАТО са уверени, че Русия не може да наложи вето на влизането на Украйна в алианса, както поиска. По този начин алиансът отказва да направи компромис с разширяването на НАТО.

Русия настоява да получи поредица от гаранции за собствената си сигурност.

Руската делегация в Брюксел оглавиха Грушко и военният заместник-министър Александър Фомин. От страна на НАТО участваха генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, първият заместник на държавния секретар на САЩ Уенди Шърман и постоянните представители на страните-членки на организацията.

Пренебрегването от страна на НАТО на инициативите на Русия за деескалация създава предпоставки за възникване на инциденти и конфликти и подкопава основите на сигурността. Това обявиха от руското военно министерство, цитирани от „Новости“. Това се случи след проведеното заседание на Съвета Русия-НАТО.

„Беше посочено, че руската страна многократно е предлагала на алианса да предприеме мерки за деескалация на обстановката. От страна на алианса руските инициативи бяха игнорирани. Това създава предпоставки за възникване на инциденти и конфликти и подкопава основите на сигурността“, се изтъква в изявлението на руските военни.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram