У нас

Г. Ескобар: „САЩ работят с кабинета в София за зачитане на правата на македонското малцинство в България“

Източник: факти.бг

Посолството на САЩ в София работи с българското правителство по въпроси, свързани със зачитането на правата на македонското малцинство в България.

Това, според novatv.mk, е заявил пред „Гласът на Америка“ заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар.

Той смята, че шест месеца, както обяви българският премиер Кирил Петков за разрешаване на спора със Северна Македония, са достатъчни за решаване на проблемите, въпреки че подчерта, че сред европейските партньори има недоволство, че процесът не върви бързо.

Ескобар заявява още, че е говорил с Франция за преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз и че смята, че споразумение може да бъде постигнато скоро.

Вече разговаряхме с Франция. Дадохме да се разбере, че вярваме, че членството в ЕС е от съществено значение за всички нас в Западните Балкани. Вярваме, че те са част от Европа, вярваме, че като отговарят на условията, като затварят главите, те трябва да бъдат по-интегрирани в ЕС и смятаме, че това ще бъде решение за всички страни. „Всяка страна, която се присъедини към ЕС, стана по-демократична, по-просперираща и по-стабилна“, каза той.

Той подчерта, че засега дипломацията, а не санкциите, остава единственият начин за конструктивен диалог.

„Не искам да говоря за санкции, защото не искам хората да мислят, че санкциите са механизъм, чрез който работим с други държави. „Засега вярваме, че виждаме положителни сигнали, идващи от двете столици, и искаме да продължим с дипломацията.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram