Коментар

За Ултиматума и още нещо…

Автор: Полковник-инженер Чавдар Борачев,

Експерт по национална и международна сигурност

Ето, че днес изтече едномесечния срок на поставения от Русия Ултиматум към САЩ /не споменавам НАТО поради неговата незначителност!/ за даване на писмени гаранции за сигурността на Руската Федерация. От самото начало бях песимист относно адекватната реакция на американската администрация. Песимист, защото съм твърдо убеден, че държава, която е създадена с насилие и цялата й история е изпълнена с насилие, както вътрешно, така и в международен план, НЕ МОЖЕ да реагира адекватно на такива предложения. САЩ много трудно, да не кажа никога, ще се откажат от своите претенции за световно господство и за изключителност на американската нация /доколкото такава има?!/.

Администрацията на Белия дом беше шокирана от твърдата и безкомпромисна позиция на Русия. Затова и нейни представители заговориха „на фалцет“, отхвърляйки всяка възможност за приемане на руските предложения. Не искам да споменавам дребните човечета –  чиновничета в НАТО, ЕС и страни от Западна Европа. Те просто бяха оглупяли в своето желание да прокълнат руските предложения.

Явно, нито американската администрация, нито дребните чиновници от НАТО и ЕС не могат да осъзнаят, че днешна Русия коренно се различава от Русия на 90-те години на ХХ век! В своята вековна омраза към лидера на православието и славянството Русия те не виждат, че поставят света пред прага на разрушителна война. Може би тук трябва да им напомним само две мисли на големия германски политик и държавник Бисмарк: „Внимавайте, защото русите дълго запрягат, но бързо пристигат!“ и „Знам хиляда начина да извадя руската мечка от бърлогата й, но нито един да я върна обратно. Затова, внимавайте много с Русия!“. Западни наблюдатели казват, че администрацията на Белия дом е наясно с днешните военни възможности на Русия и предполагат, че Вашингтон ще се съобрази с това. Мисля, че ИНЕРЦИЯТА В МИСЛЕНЕТО на янките буквално им замъглява мозъците. Затова съм по-склонен да приема следния сценарий на по-нататъшно развитие на този въпрос:

Белият дом ще се опита /в добре познатия ни стил!/ да печели време, да протака преговорите с общи и нищо незначещи формулировки, докато сведе „на нула“ повдигнатите от Путин искания за гаранции. Защото военните наблюдатели и специалисти сме наясно, че днес Русия е много по-напред от САЩ в няколко важни стратегически направления, а именно: значимо превъзходство в областта на стратегическите хиперзвукови ракети, на системите за противовъздушна отбрана /включително противоракетната/, в разположението на новите хиперзвукови оръжия на земята, под водата, във въздуха и на надводни кораби, които са снабдени със системи за избягване /заобикаляне/ системите за ранно откриване и предупреждение на американската армия, в лазерните оръжия. Руските въоръжени сили неведнъж демонстрираха на практика и своите възможности да заглушават радиолокационните и свързочни средства на „противника“. А това е един много важен елемент в противопоставянето на съвременните въоръжени сили. Следва да подчертая, че тези най-съвременни оръжия се намират не в процес на разработване, а вече са на въоръжение в руската армия. Именно поради това Путин е толкова категоричен. Защото руската армия разполага с най-съвременните оръжия за близко и далечно поразяване. Трябва да спомена и онази област, в която САЩ засега просто ги няма – ракетните двигатели, задвижвани с ядрено гориво. Това са ракети, които изстреляни веднъж се движат, образно казано, безкрайно около Земята и биват задействани по определени цели по команда.

И тук възниква резонният въпрос – а докога Русия ще търпи такова поведение от страна на САЩ?! Мисля, че частично на този въпрос отговориха нееднократно и категорично представители и на руското външно министерство, и на руското военно ведомство – не се ли съобразят САЩ с исканията на Русия, то тогава ще бъдат задействани военни и военно-технически мерки за противодействие на заплахите срещу Русия, които ще бъдат адекватни на тях. А какви са тези мерки вероятно знаят само Путин, Шойгу и Генералния щаб на руската армия. Появиха се предположения, за разполагането на съвременни нападателни оръжия „под носа“ на САЩ – на Куба и във Венецуела, за изпращането на постоянно патрулиране на ударни руски атомни подводни лодки и на надводни кораби в близост до бреговете на САЩ, за непрекъснато патрулиране на самолети от руските въздушно-космически сили над Атлантическия и Тихия океан…

Явно, следващите няколко седмици ще са изпълнени с драматични преговори, резултатът от които ще покаже на световната общественост кой на практика е агресорът, кой милее за световния мир и кой не се съобразява с аргументираните искания на другите за своята безопасност.

В потвърждение на своите, изказани по-горе, мисли искам да приведа една своя статия, публикувана през 2017 година във в „Земя“ по повод на поредния кървав терористичен акт в страна от Западна Европа:

„Европа скърби. Светът поднася съболезнования. Хората са изтръпнали в очакване. На какво?!? Къде?!? Кога?!? Защо?!?

        Д О К О Г А ?!? Докога тези, които създадоха, обучиха, въоръжиха, финансираха международния тероризъм в лицето на талибаните, на „Ал-Кайда“, на т.н. Ислямска държава ще продължават да леят крокодилски сълзи по жертвите?!? Вас питам, господа ръководители на САЩ!!! Вие от десетилетия изнасяте тероризъм по света, вие отделяте за своите т.н. разузнавателни структури, а на практика – работодатели на международния тероризъм, средства, които се равняват на годишния бюджет за отбрана на такава велика страна, като Русия – 85 млрд. щ.д.!!!

        Вие сте свикнали да решавате всички проблеми с аргументите на силата, а не със силата на аргументите. Вие имате нахалството и цинизма да предизвиквате конфликти по целия свят и след това да „търсите пътища за тяхното мирно разрешаване“!!!

        Вие имате нахалството и цинизма да се опитвате да сринете, да унищожите най-силната държава, която може да ви противостои – Русия. Вие говорите за обединени усилия срещу създадения от вас международен тероризъм и в същото време налагате санкции срещу Русия за да я отслабите, за да я унищожите. Много бързо забравихте кой ви предостави разузнавателна информация за Афганистан и за талибаните по времето, когато вие за пореден път щяхте да затънете в тресавището на войната там! Много ви се искаше същото да се случи и с Русия в Сирия, но забравяте, че срещу себе си имате един интелигентен, разумен, прагматичен и честен държавен ръководител, който е свикнал да държи на думата си.

        Докога, многоНЕуважаеми американски ръководители, ще продължавате с този свой цинизъм в международните дела?!? Вече омръзнахте на хората по света да леете крокодилските си сълзи за предизвиканите от вас самите жертви. На хората вече са им добре познати вашето двуличие, цинизъм, гангстрески подход в отношенията си с другите“.

14 януари 2022 г.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram