Позиции и въоръжение

„Русия е миролюбива страна. Но мир на всяка цена не ни е нужен“

Русия е принудена да реагира на дестабилизацията на военнополитическата обстановка в региона на ОССЕ, затова излиза с искания за предоставяне на гаранции за сигурност от страна на САЩ и НАТО. Това заяви постоянният представител на Русия в ОССЕ Александър Лукашевич.

„Дестабилизацията на военнополитическата обстановка достигна предела, след който на континента може да възникне криза с непредсказуеми за европейската сигурност последствия. И ние сме длъжни да реагираме. Именно затова излязохме с искане за незабавно предоставяне от страна на САЩ и НАТО на юридически обвързващи гаранции, изключващи всяко разширение на алианса и разполагане близо до руските граници на ударни системи въоръжение“, заяви Лукашевич.

Той посочи още, че Русия е предала гласност на предложението си, за да се избегнат двусмислици, изкривени интерпретации и даже дезинформация.

Той допълни още, че руската инициатива „не е меню, от което може да се изберат удобните елементи“.

„Те носят пакетен характер. В основата е заложен одобреният от всички лидери на страните от Евро-Атлантика и Евразия принцип на неделимост на сигурността, който в края на краищата трябва да бъде затвърден в юридическа обвързваща форма“.

Руският представител посочи, че борбата със „заплахата от Изток“ отново е станала главно предназначение на НАТО.

„Край границите на нашата страна на постоянна основа се провеждат мащабни учения, създава се военна инфраструктура, разполагат се ударни въоръжения, които представляват сериозна заплаха за Русия. В допълнение към това САЩ и НАТО продължават военното усвояване на държавите от постсъветското пространство с цел използване на техния потенциал срещу нашата страна, нагнетяване на напрежение на нашите граници“, посочи дипломатът.

Той допълни, че практически напълно са разрушени материалните основи на европейската сигурност. „При мълчаливото съгласие на съюзниците в резултат на действията на САЩ напълно е унищожен договора за противоракетна отбрана, така и не беше ратифицирано споразумението за адаптация на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, безвъзвратно е провален Договорът за открито небе“.

Руската страна също така фиксира усилия по въвличане в антируската военна дейност на НАТО и на страни, които не са членки на алианса. „В течение на тези дейности се отработват сценарии, в това число и с настъпателен характер. И това е непълен списък на нарастващите проблеми“, допълни той.

Дипломатът допълни, че Русия ще предприеме мерки, ако нейните предложения останат без отговор.

„Русия е миролюбива страна. Но мир на всяка цена не ни е нужен“, посочи още той.

Той допълни, че предложенията на Русия са опит да се договорят за това какви линии не трябва да се преминават.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram