По света

След преговорите – нова ескалация

Начало на диалога по чисто военно-технически въпроси на европейската сигурност или по-нататъшна военно-политическа ескалация са двата вероятни сценария на развитие на отношенията между Русия и НАТО след проведените разговори по сигурността. Такава прогноза направи в интервю пред ТАСС заместник-директора на Центъра за комплексни европейски и международни изследвания, експерт на клуб „Валдай“ Дмитрий Суслов.

По думите на аналитика първият сценарий за начало на преговори по чисто военно-технически аспекти на европейската безопасност е по-малко вероятен, но по-предпочитан за Запада.

„По такива въпроси като контрол над обикновените и ядрените въоръжения, укрепване на механизма срещу конфликти на руски-натовските граници, решаването на въпроса с разполагането или неразполагането на ракети със среден и малък обсег в Европа и т.н. При това избягвайки обсъждане на фундаменталните политически въпроси и принципи на европейската сигурност, въпросите за разширението на НАТО и това да се фиксират нови правила на играта в европейската сигурност, в съответствие с които НАТО и САЩ са длъжни да уважават жизненоважните интереси на Русия и нейната национална сигурност“ – посочи той.

Но допълва, че ако Русия тръгне по този път, ще пренебрегне собствените си искания и ще направи обсъждането на тези въпроси много по-малко вероятни.

Вторият сценарий, според Суслов, е по-нататъшната ескалация на военнополитическо напрежение между Русия и НАТО.

„Това е неизбежно и необходимо, доколкото НАТО ще се откаже от политиката на открити врати само в този случай, ако достигне до извода, че тази политика намалява сигурността на самите САЩ и НАТО, че по-нататъшното разширяване на НАТО заплашва самия алианс и САЩ с катастрофални последствия, включително до ядрена война. Само в този случай те ще бъдат принудени, опасявайки се от война, да се откажат от политиката на разширение и да започнат да уважават интересите на Русия“ – поясни той.

Суслов подчерта, че вариант на ескалация е много по-реалистичен към днешния ден  с отчитане на това как е била формулиране позицията на Москва по време на преговорите.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram