Избрано, У нас

Волен Сидеров и Николай Малинов с предложение за промяна на закона за референдумите

Промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предлагат политическите партии „Русофили за възраждане на Отечеството“ и „Атака“. Това обявиха на брифинг председателите на двете формации – Николай Малинов и Волен Сидеров.

С призив към парламентарните групи в 47-то Народно събрание се обръщат двете формации и предложение да припознаят законодателните изменения, които те предлагат.

В тях се настоява да се премахне забраната за провеждане на референдум по въпроси, уредени в сключени международни договори след тяхната ратификация, да бъде премахната долната граница за минимален брой гласове (сега, за да бъде признат за действителен, гласувалите на референдума трябва да са не по-малко от гласувалите на последните парламентарни избори), както и да се намалят броят необходими подписи за внасяне на предложение за произвеждане на национален референдум. За да бъде внесено за разглеждане предложение за провеждане на референдум в НС сега са необходими 200 хиляди подписа, а за да стане задължително провеждането на такъв са необходими 500 хиляди подписа. Инициаторите на промените обясниха, че това е твърде много за намаляващото ни население, което затруднява инициирането на референдуми.

Припомняме, че спрямо последното преброяване населението на страната ни за последните 10 години е намаляло с близо 800 хиляди души. Което прави все по-непосилно събирането на огромен брой подписи за кратък срок.

За улесняване на инициирането на допитване до народа Сидеров и Малинов предлагат също срокът за събиране на необходимите подписи да бъде удължен.

Що се касае долната граница за признаване на референдум, която двете партии предлагат да отпадне, е интересно да се припомни казусът с референдума за изграждане на втора АЕЦ. Поводът беше АЕЦ „Белене“. Тогава референдумът се проведе в лоши зимни метеорологични условия, имаше секции, които отвориха по-късно заради неразчистен сняг, той не се проведе съвместно с други избори, както например референдумът, иницииран от кръга около Слави Трифонов. Въпреки това множество хора гласуваха и имаше категоричен резултат в подкрепа на изграждането на втора АЕЦ, но активността беше по-ниска в сравнение с предишните избори и той не беше признат за задължителен, което позволи да бъде пренебрегната народната воля. Ето този проблем също ще бъде отстранен в бъдещи допитвания до народа, ако законопроектът на двете партии стане факт.

По време на пресконференцията беше изтъкнато, че трябва да бъде чут гласът на народа относно важни държавни въпроси като участието в международни организации или военни блокове като ЕС и НАТО, като това дали да се изпращат български военни в чуждестранни мисии и т.н.

Тук е мястото да се припомни, че нито за встъпването на България в НАТО, нито за встъпването ни в ЕС, българският народ не е бил питан. На фона на военнополитическото напрежение въпросите за участието ни във военния блок НАТО, както и за разполагането на американски войски, за съществуването на американските военни бази на наша територия, стават все по-актуални и според обществените допитвания драстично се разминават с говоренето и поведението на ред политически фигури. По тези въпроси в момента не може да се проведе референдум, защото има ограничение, което изключва провеждането на допитване по международни договори. Ако предлаганите промени от Сидеров и Малинов станат факт, то това ограничение ще отпадне и българите ще могат да заявят своята позиция по съдбоносни за страната ни въпроси.

Малинов и Сидеров констатират, че законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление в момента явно не работи и на практика не е възможно да се инициира и проведе валиден референдум.

„В същото време в публичното пространство постоянно се изтъква, че едно или друго решение на държавната власт реализира и олицетворява един или друг избор на българския народ. Едни от фрапантните случаи например е с членството на България в ЕС, членството на България в НАТО, участието на България във военни мисии в чужбина и прочие. По такива фундаментални въпроси, с много висока степен на държавническа и мирогледна ценност, наистина е крайно необходимо да се произнася българския народ. И независимо от отговорите, които дават на такива въпроси едни или други парламентарни политически сили, уместно и демократично е българския народ да поеме отговорност чрез механизмите на неговото пряко участие в държавната власт“, пишат Сидеров и Малинов до депутатите.

Законодателните промени, които те предлагат:

  • Да бъде премахната забраната за провеждане на референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България по международни договори след тяхната ратификация.
  • Да бъде премахната долната граница минимален брой гласове, необходими за обявяване на действителен вот.
  • Да бъде намален броят на необходимите подписи за внасяне на предложение за произвеждане на национален референдум.
  • Да бъдат увеличени сроковете по процедурата по внасяне на предложение за референдум и съкращаване на сроковете за иницииране на повторен референдум.

Снимка на писмото, изпратено в Народното събрание:

Проектозакон, разработен в 43-тото Народно събрание:

https://ppvo.bg/wp-content/uploads/2022/01/22-01-25-%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5.pdf

Видео от пресконференцията:

http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_o8veap4b

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram