Православие, У нас

Вселенската патриаршия обяви война на БПЦ и на България!

Велизар Енчев

Фейсбук

Член Първи (ал.3) от Устава на Българската православна църква гласи:

(3) Самоуправляващата се Българска православна църква – Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската архиепископия, Преславската патриаршия, Охридската архиепископия, Търновската патриаршия и Българската екзархия. Тя е единна и неделима.
––––––––––––
Решението на Вселенската патриаршия за признаването на Македонската православна църква, под името Охридска архиепископия, е официално обявена война на БПЦ.

Ако след този акт на гръцката Вселенска патриаршия, извършен в координация със светските и църковните власти в Скопие, премиерът продължи да лобира за членството на Северна Македония в ЕС, значи на „Дондуков“ 1 работят не българи, а агенти на елините и македонистите.

Липсата на реакция на българското МВнР не бива да ни изненадва. Хроничното мълчание на дипломацията ни ще се оправдае с удобното извинение, че антибългарските действия на Вселенската патриаршия са църковен, а не светски проблем.

Вселенската патриаршия в Цариград поставя на една плоскост два проблема, които наистина са със сходни исторически корени – автокефалността на Украинската църква и Македонската църква. Първата доскоро бе в диоцеза на Руската православна църква, втората – в рамките на Сръбската православна църква.

БПЦ изгуби своя клир във Вардарска и Егейска Македония, след като Царство България изгуби Междусъюзническата и Първата световна война през 1913-а и 1918-а. РПЦ изгуби своите позиции в Украйна, след като СССР изгуби „Студената война“ през 1989-а.

Формално Вселенският патриарх Вартоломей атакува православните църкви в Москва и Белград. Но всъщност ударът е срещу Българската православна църква, българската държава и българската история.


Преди 24 часа македонският коментатор Драган Павлович – Латас (етнически сърбин) заяви в скопската телевизия „Канал 5“ това: „Решението на Вселенската патриаршия идва в точното време, за да спре българизацията на македонската църква от хора, позоваващи се на някогашната Екзархия“…

Ясно е защо премиерът мълчи и не реагира на коварния удар от Цариград. Той и Вартоломей се кланят в една и съща Метрополия отвъд океана.

Но защо мълчат българските партии и политиците?

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram