У нас

Серия митинги във връзка с дипломатическата катастрофа!

На 30 юни в София пред храм-паметника „Александър Невски” се проведе протест под надслов „България не иска война срещу Русия“. Протестиращите изразиха своята позиция по повод едноличното решение на министър-председателя в оставка Кирил Петков да изгони 70 служители на Руското посолство. Присъстващите изразиха своята подкрепа към руския народ и към Русия.

Мероприятието беше организирано от партиите „Русофили за възраждане на Отечеството” и „Възраждане”, от Национално Движение Русофили и СРБ – Съюз Русофили България.

Протестът беше открит от Николай Малинов – председател на Национално Движение Русофили и на партия „Русофили за възраждане на Отечеството”, Цвета Галунова – член на парламентарната група на ПП „Възраждане” и Максим Суворов – председател на СРБ – Съюз Русофили България.

Николай Малинов обясни смисъла, който се влага в надслова „България не иска война с Русия“. Организаторите не искат военният конфликт, след като приключи в Украйна, да се разширява в Европа и на Балканите. А действията на премиера водят именно към война.

Според Николай Малинов, след приклюване на специалната военна операция в Украйна Америка, която е превърнала Европа в свой слуга, иска да превърне Източна Европа и България в новото поле на военно действие срещу Русия.

Към присъстващите се обърнаха такива български политици и общественици, като проф. Нако Стефанов – председател на Национално движение за мир, д-р Радко Ханджиев – председател на правозащитната неправителствена организация Гражданско сдружение Асоциация на данакоплатците в България”, Антон Сираков – председател на партия „Нова сила”, ген. Димитър Шивиков, Минчо Минчев – председател на партия „Нова зора“, Кристина Иванова – главен секретар на НД  „Русофили“, Явор Никифоров, отец Георги – наместник на храма „Свети Георги“ , д – р Атанас Панчев – издател на в-к „Квантов преход“, Стефан Попов – член на УС на ППРВО – Пазарджик и други.

Всички те отправиха призив държавата да поддържа нормални отношения с Русия, а експулсирането на дипломатите определиха като безпрецедентни и заплаха за добрите отношения, като стъпка към късането на дипломатическите отношения между двете страни. Постъпката на Кирил Петков беше определена като зловредна за страната ни.

На първи юли демонстрациите продължиха пред сградата на руското посолство в София. Сред тях имаше журналисти, общественици, лидерът на АБВ Румен Петков, неравнодушни граждани.

Акция пред Руското посолство в София под наслов „Не сте сами“. Тя е в подкрепа на изгонените представители от руското дипломатическо представителство, както се разбра, не всички от тях дипломати, а и технически персонал.

АБВ настоява да се предложи вариант за невъвеждане в крайно действие на двете ноти, издадени за експулсиране на руските дипломати и за полагане на всички усилия за гарантиране на националната сигурност на България и Русия, заяви лидерът на АБВ Румен Петков.

От своя страна Снежана Тодорова, председател на Коалиционния съвет „България – Русия“ заяви, че това, което се случи пред руското посолство потвърждава волята и желанието на хората – да бъдем заедно с Русия. Тя не си е и представяла, че може да достигне до опасността дипломатическите отношения с Русия да прекъснат. Едно такова придвижване на позиции на премиер в оставка е недопустимо, недалновидно и безумно решение, разкритикува Тодорова.

По думите ѝ изгонването на руските дипломати може да го направи човек, изолиран от българската история, бъдеще и настояще.

НА 2 ЮЛИ – протестите продължават във Варна от 18 ч. пред Общината.

 

One Comment

  1. Pingback: Серия митинги във връзка с дипломатическата катастрофа! Къде и кога са следващите? - Informiran.net

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram