У нас

Държавата унищожава българското производство на пшеница

„Тази година реколтата няма да е като миналогодишната, когато отчетохме рекорд по производство на пшеница. Тази година добивите са с 20% по-ниски. Но като цяло годината е добра. България нормално произвежда около 4-5 млн. тона зърно. Тази година ще са 6 млн. тона, а миналата бяха 7,5 млн. тона„.

Това каза пред БНР Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

И подчерта, че пшеницата е продукт с висока себестойност:

„Заради цената на торовете, която се е вдигнала три-четири пъти, заради цените на препарати, семена, заради консумативите, горивото, заради анексирането на заплатите на работниците ни… Общият разход за един декар пшеница миналата година беше около 120 лева, а тази година е 300 лева„.

В предаването „Нещо повече“ Костадинов подчерта, че по време на жътва се случват спекулации:

„Зърното, което идва тук, не знам какви сделки са, но след украинския продавач следват 5-6-7 фирми комисионери, след което то стига тук. На украинския производител му плащат 200 долара на тон за слънчоглед. Тонът на нашите борси е над 1000 лева за тон, защото голяма част от българските търговци си напълниха складовете с украински слънчоглед. Това е натиск в цената, защото нашият слънчоглед ще излезе след две седмици. Себестойността и тук е висока, а те напазаруваха от чужда държава, която не е в Европейския съюз. Ние имаме много ограничения, произвеждаме скъп продукт. Но тук се вкарва слънчоглед, който не знаем как е производен, с какви препарати, дали идва от замърсен район. БАБХ няма протокол за влизащи количества зърнени култури. Държавата или не съумява да контролира, или нарочно бездейства, като така унищожава собственото си производство„.

И посочи, че през последния месец има внесени около 200 000 тона слънчоглед, а има информация за сделки за още 300 000 тона:

„Добре, държавата си получава ДДС, но за 10 млн. лева ДДС да смачкаш цял бранш… това е недопустимо. Ако продължи държавата да не си върши дейността, ще блокираме границата и такива канали„.

Той заяви, че за проблема е информирано министерството, но резултат – няма.

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram