По света

Кой кого?

Автор: Зорница Илиева – журналист и международен анализатор

Източник: Фейсбук

Мислещите българи могат се въздъхнат с малко облекчение. Не само у нас представители на управленците ни се държат като в детска градина.

На срещата в Бали на външните министри на страните от Г-20 Блинкен отказал да се снима с Лавров на обща снимка, избягвал с повратливи движения случайна среща в залите за срещи, не отишъл на официалната вечеря, защото там щял да бъде и Лавров. Жалка история в стил показване на мускули като на лидерите на Г-7, които решиха да правят обща снимка, за да иронизират Путин.

Впрочем по стъпките на Блинкен в Бали са вървели и външните министри на страните точно от Г-7, особено зелената външна министърка на Германия.

В резултат останалите 13 страни не само не са отказали разговори с Лавров, но някои от тях са демострирали повече от нормални отношения с нескивано желание за бъдещи контакти. Страни като Бразилия, Аржентина, Китай, Индия, Турция, Южна Африка, Мексико, Саудитска Арабия и т.н остават на неутрални позиции, меко казано, и за тях темата на конференцията за продоволствената и енергийна криза по света няма как да се реши без Русия.

А дали Путин ще отиде през ноември на срещата на Г-20, защото има отново покана от домакините на настоящата среща на външните министри, все още не е ясно.

Русия не крие становища по геополитическите въпроси, но не разкрива предварително тактическите си цели. Като за военната операция в Украйна. Също тема за разговори в Бали. Особено между Чавушоолу, външен министър на Турция, и Лавров.

Казват, че 25 млн руски туристи са резервирали почивки в Турция. И то в разгара на кризата в Украйна и сложната игра на Ердоган между САЩ и Русия. Не само, че снабдява Киев с „Байрактари” или сваля внезапно ветото на Анкара за членството на Швеция и Финландия в НАТО. Сделка и натиск. Известно е. Но в икономическата криза и при 70-80% инфлация в Турция да се откажеш от милиони руски туристи си е куршум в собствен крак.

Ние това си го можем и ще си носим последиците. За доста години.

Въпросът е кой кого изолира и кой ще е следващият, след Джонсън, европейски лидер, който ще слезе от заемани позиции?

Носят се различни слухове из Европа, предстоят избори, дори извънредни, а грешките при вземане на решения и слугинажите винаги се плащат с висока цена. Обикновено с изхвърчане от политическата сцена. Историята е пълна с примери в това отношение. А Вашингтон не го мислете. Те са далече и умеят да си правят сметките. Дивидентите ще останат за тях, каквото и да се случи. Позната история.

Горката стара Европа! За нас даже не си заслужава да се говори. Да влезе убитият, казват българите в такава ситуация.

(Бел. Ред. Ефир.инфо – Блинкен така моли всички министри на външните работи и медиите да игнорират Лавров по време на Г-20, но не всички го послушаха. Всички снимки в статията са от срещата на Г-20)

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram