У нас

НС даде право на военния министър да променя договора за F-16. Скритите рискове

На 20 юли парламентът гласува промени в договорите за самолетите F-16.

Една от промените е, че отпадат заложените в договорите срокове.

Но по-важното е, че министърът ще може да подписва анекси към договора без ратификация на парламента.

„Възраждане“ и БСП гласуваха против.

Депутатът Румен Гечев попита къде са юристите на Министерски съвет и откъде-накъде НС ще приема договори, а министърът ще ги променя.

Гечев поиска незабавни разговори със САЩ за компенсациите – да върнат парите на България или да си купим от други страни-членки, или да платят под формата на компенсации.

Костадин Костадинов определи законопроекта като „диктат“. Николай Дренчев от „Възраждане“ поиска ревизия в МО, закрито заседание с генералите от ВВС.

Промените засягат точките за боеприпасите, доставката на ракети, материали и услуги, радиосистемата и свързаните с нея поддръжка и оборудване.

Тук има още един немаловажен риск.

Американски официални лица, както и генералният секретар на НАТО от месеци говорят за предислокация на американското ядрено оръжие в Европа.

Защо го споменаваме? Защото F-16 може да носи ядрено оръжие.

Американците дори обявиха, че ще произведат още и от модернизираните ядрени бомби B61-12.

През ноември 2021 от Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ, която отговаря за ядрения арсенал на страната, заявиха, че новата тактическа „умна“ ядрена бомба B61-12 ще започне да се произвежда масово. Те ще заменят остарелите версии на тази бомба (B61-3 и B61-4) в американски складове в континенталната част на САЩ и в Европа.

Поставянето на нови авиационни бомби в складове на авиобазите в Европа бе планирано да започне през 2023-2024 г.

След като НС разреши на министъра на отбраната да подписва анекси и променя договора за F-16 със САЩ, без ратификация от парламента, то как можем да сме сигурни, че няма да разположат американско ядрено оръжие в страната, без дори да разберем.

Експерти в областта вече сигнализираха, че има данни за ремонтни дейности, които предполагат възможност за съхранение на ядрено оръжие в страната, което пък автоматично ни поставя в риск при ескалация на конфликта.

От 2019 г. е договорът за новите изтребители. България плати накуп около 2,2 млрд. лв. за 8 машини. Първите се очакваха през 2023 г. Но се очаква забавяне до 2025 г.

Припомняме едно наше старо видео с въпроси, на които все още няма отговор. Заснето е преди повече от година.

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram