Сигурност

Петков настоява АЕЦ „Козлодуй“ да заработи с гориво от „Уестингхаус“. Запорожската АЕЦ предупреждава!

Министър-председателят в оставка Кирил Петков поиска да се ускори процеса на диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“. 

Това стана на среща в централата, в която участваха представители на ръководството ѝ и на компанията „Уестингхаус„, с която от 2019 година се водят преговори за алтернативни доставки. Към момента те са изцяло руски внос.

Според Петков единият от реакторите в Козлодуй трябва да заработи с гориво от „Уестингхаус“.

Премиерът прогнозира, че войната ще продължи още пет години, което налага проектът по смяна на доставчиците да бъде завършен в най-кратки срокове.

Използването на американското ядрено гориво от Уестингхаус има три основни недостатъка:

  1. То не е достатъчно безопасно. Съчетаването на различните технологии доведе до множество инциденти.
  2. Отработеното ядрено гориво в случая с американците остава проблем за купилата го страна, докато при руската компания то бива извозвано и не е нужно да се съхранява в страната във вид на ядрени отпадъци.
  3. Американското ядрено гориво е по-скъпо.

Нека се спрем основно на първата точка – безопасността. Най-актуално е предстоящото международно съдебно дело, представянето на доказателства и даването на показания от страна на служителите на Запорожската АЕЦ, която е използвала горивото на Уестингхаус.

На 28 февруари екипът на Запорожската АЕЦ написа на своята официална страница в Телеграм: „През цялото време на украинската окупация ние работехме под натиска на СБУ, агента на специалните служби на САЩ Петр Котин и американските куратори, внедрени в Миненерго, Енергоатом и ГИЯРУ“. От централата обещаха скандални разкрития, както и да дадат показания в съда.

По-късно от централата съобщиха, че изключват от системата енергоблоковете, които са били заредени с аварийно-опасните ТВС Westinghouse.

И добавят, че ГИЯРУ (украинският ядрен регулатор) им изпраща истерични писма, с които им забранява да предават информация за проблемите с ТВС Westinghouse.

От централата предполагат, че регулярните провокации от украинска страна и провокациите е възможно да са свързани с нежеланието да се допусне изтичане на информация за некачественото американско гориво. При едно от последните украински нападения с дрон пострадаха няколко служители на централата.

От там съобщават също, че след държавния преврат господарите на страната са приели решение, че на построената в съветско време АЕЦ е нужно „доброволно-принудително“ да се откажат от руското гориво и да премината на американско от Westinghouse.

След което на украинските атомни станции за започнали да се случват пожари, които удобно са приписвани на „старо съветско оборудване“ и са продължили да купуват скъпото и опасно, но „демократично“ гориво от Уестингхаус.

От центаралата пишат още:

„Както обещахме, ние започваме да разкриваме тежките тайни на украинската ядрена енергетика, които са крити през всичките тези години в Запорожката АЕЦ, а също и в други украински АЕЦ. Служителите на Запорожската АЕЦ дълги години се обръщат към международни организации като МААЕ за нарушения на международните стандарти за ядрена безопасност в нашата АЕЦ. Например, през февруари 2020 г. един от нашите колеги, чието име ще запазим в тайна за целите на разследването, информира МААЕ за проблеми в нашия електрически цех, както и за проблемите с неподходящото американско ядрено гориво“  (виж документите на линка https://telegra.ph/Zagovor-molchaniya-v-ukrainskoj-atomnoj-ehnergetike-CHast-1-03-15 ):

„….Освен това имахме проблеми с горивните касети на Westinghouse на реактори № 2, 3, 4, 5. Горивните касети корозират и не издържат на температурния режим в реактора, обвивката е корозирала и дистанционната решетка е деформирана.

Това заплашва с разхерметизация на модула.  Казаха ни, че производителят не приема рекламации, а обвинява персонала на електроцентралата, уж решетките са били повредени по време на товарене, но това не е вярно.  Ръководството казва, че горивните касети вече са платени, никой няма да ги върне, трябва да се използват. Поради това те принуждават работниците сами да укрепват тези решетки. Много хора знаят за това, но е забранено да се говори за това …“ От централата допълват – МААЕ уважи жалбата, направена е извънредна проверка в атомната централа. Но комисията на МААЕ се състоеше от украински специалисти, без участието на независими експерти, нито една от горивните касети на Westinghouse дори не беше разгледана, всички въпроси бяха решени на място в кабинета на генералния директор.  Тогава отново бяха скрити нарушенията на международното законодателство за ядрена безопасност, както и проблемите на горивните касети на Westinghouse.“

Украинските власти, ръководени от американски куратори и Westinghouse, доведоха украинските атомни електроцентрали до критична ситуация, нарушавайки международните закони за ядрена безопасност.  Нашият колега, след като не е получил отговор от МААЕ, отново се обърна към редица европейски и международни организации за проблемите с горивните касети на Westinghouse, които са деформирани и корозирали – в активната зона на реактори с изтекъл срок на годност, чиито съдове са крехки, което заплашва с изпускане на радиоактивни материали в околната среда. А също и за служители на МААЕ, които скриха проблеми, за авариите в реактори и непланирано разтоварване на гориво и т.н.

Европейската агенция по околна среда, Европейският парламент и други отговориха на обръщението. По-нататъшни мерки за нормализиране на ситуацията в АЕЦ обаче не бяха предприети. Международните партньори демонстрираха пълно безразличие към проблемите на украинската ядрена енергетика и заплахата от ядрена катастрофа в центъра на Европа. Украинските власти, Министерството на енергетиката, Енергоатом, ГИЯРУ и техните куратори от Съединените щати умишлено продължиха да създават заплаха от ядрена катастрофа. Документи и повече подробности тук:

https://telegra.ph/Zagovor-molchaniya-v-ukrainskoj-atomnoj-ehnergetike-CHast-2-03-16

От Запорожската ядрена централа продължават да публикуват документи и са твърдо решени да разкрият истината за авариите, натиска върху служителите и създадените заплахи за целия регион.

През 2012 година Чехия се отказа от услугите на Уестингхаус.

Американската компания Westinghouse беше принудена да излезе от пазара на ядрено гориво в Чехия вследствие на “неспособността й да изпълни изискванията за качество”.

Това заяви през декември 2012 в интервю за седмичника Euro бившият премиер на страната Мирек Тополанек, коментирайки хода на международния конкурс за дострояване на АЕЦ “Темелин”, в който участват Westinghouse и чешко-руският консорциум „МИР-1200″.

През 2022 година обаче, след началото на военната операция в Украйна, Чехия поднови плановете за преминаване към американското гориво, с което има вече няколко аварии.

Американският интерес явно е надделял.

Дано не надделее и България, в ущърб на българския национален интерес и сигурност!

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram