Коментар

Откровения от Лондон. Защо САЩ и НАТО искаха Русия да нападне Украйна?

Професорът по политическа икономика и развитие Robert Wade коментира днешния конфликт в публикация със заглавие:

„Защо САЩ и НАТО отдавна искат Русия да нападне Украйна?“.

Професорът преподава в Лондонското училище по икономика и политически науки (London School of Economics and Political Science, LSE).

Висшето училище е основано през 1895 година и е в топ 10 на най-добрите университети за икономика и бизнес в света.

Робърт Х. Уейд твърди, че въпреки че нищо не може да извини инвазията на Русия, Кремъл на практика е попаднал в капан, поставен от САЩ и НАТО, който има за цел да свали режима на Путин.“

Публикуваме интересни моменти от статията на професор Уейд, без наш коментар:

„Защо САЩ и НАТО отдавна искат Русия да нападне Украйна?

…На 26 март президентът Байдън, говорейки във Варшава, каза без сценарий: „За бога, този човек [Путин] не може да остане на власт.“ Подобно явно изявление за намерение за смяна на режима в Русия не се прие добре в по-голямата част от Европа.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен по-късно изясни забележката на Байдън във Варшава: „Както знаете и както сте ни чували да казваме многократно, ние нямаме стратегия за смяна на режима в Русия или където и да е другаде по този въпрос“. Блинкен очевидно е забравил Виетнам, Чили, Ирак, Афганистан и доста други.

Помислете за следните цитати.

На 24 февруари, по време на пресконференция в Белия дом в първия ден от инвазията на Русия, Байдън каза, че санкциите не са предназначени да предотвратят инвазията, а да накажат Русия след нахлуването

….Накрая, на 1 март, говорителят на Борис Джонсън каза, че санкциите срещу Русия, „които въвеждаме, които големи части от света въвеждат, са за сваляне на режима на Путин“.

Тези изявления отразяват дългогодишната стратегия на САЩ за смяна на режима в Москва, с Украйна като стожер. От една страна, да изпрати достатъчно военно и друго оборудване в Украйна, за да потопи руската армия в блато. От друга страна, да се наложат тежки, широкообхватни санкции на Русия, така че да се предизвикат големи сътресения в руския елит и значително спадане на условията на живот за руската средна класа. Комбинацията трябва да продължи достатъчно дълго, за да могат руснаците да се надигнат, за да свалят Путин и да издигнат подобен на Елцин президент, който е по-симпатичен на Запада.

Но тази стратегия за оръжия плюс санкции се нуждаеше от кауза. Нахлуването на Путин беше необходимият казус за война….

…Кремъл е попаднал в капана на САЩ и НАТО….

…Две сблъскващи се мега сили

Нашите „свободни“ мейнстрийм медии са склонни да се придържат към разказа на „зъл, реваншистки Путин“, атакуващ „невинна и обединена Украйна, като първа стъпка към завладяването на други части на Източна и Централна Европа и възстановяването на бившия Съветски съюз“.

Украинската криза изразява сблъсъка на две мегасили, които оформят световния ред.

Едината е дългогодишното твърдение на САЩ за „първенство“ или „хегемония“ спрямо всички други държави.

Президентите Путин и Си (както и мнозина на Запад) говорят често и с удоволствие за упадъка на САЩ и разпадането на Запада, особено след северноатлантическата финансова криза през 2008 г. И все пак това, което е поразително в отговора на САЩ и Запада на инвазията на Русия, е колко силно САЩ събраха други западни държави – и много важно, западни мултинационални корпорации – да изолират видна държава от Г-20 и бивш член на Г-8.

Другата сблъскваща мега сила е амбицията на руската държава да се конституира като център на евразийското устройство, култура и икономика

…Джейн Бърбанк, почетен професор по история и руски и славянски изследвания в Нюйоркския университет, ни напомня : „От 90-те години на миналия век в Русия зреят планове за обединяване на Украйна и други постсъветски държави в трансконтинентална суперсила….

…Идеологията поставя не само Америка, но и целия атлантически свят като противник на Русия в „сблъсъка на цивилизациите“, като руското православие е впрегнато като спойката в предстоящата геополитическа война….

…Стратегията на САЩ и НАТО

…Опирам се на проницателно есе от Джо Лаурия, който изяснява скритите мотиви на САЩ и НАТО в украинската криза: да се сложи край на режима на Путин и да се замени с приятелски и подчинен на САЩ…

…Тази по-широка стратегия за сдържане на Русия е контекстът за разбиране на разширяването на членовете на НАТО по цялата граница на Русия, от Балтика до България

От 2015 г. ЦРУ има тайна програма за интензивно обучение в САЩ за елитни украински сили за специални операции и друг персонал на разузнаването. На 13 януари беше съобщено, че обучените от ЦРУ сили „скоро биха могли да играят критична роля на източната граница на Украйна, където руските войски са се струпали в това, което мнозина се опасяват, че е подготовка за инвазия“. Бивш служител на ЦРУ обясни: „Съединените щати обучават бунтовници“. Не е изненада, че Москва отдавна възприема действията на САЩ и НАТО като дълбоко враждебни и целящи да предизвикат „смяна на режима“ в Кремъл…

…Обратното броене до нахлуването на Русия

През 2014 г. демократично избраният президент Янукович – изрично приятелски настроен както към ЕС, така и към Москва – беше свален чрез преврат (със значителна подкрепа от САЩ). На 23 февруари, ден след бягството на Янукович, първият акт на украинския парламент беше да отмени правния статут на руския като национален език; да попречи на регионите да използват друг език освен украински. Правителството се зае да блокира достъпа до руски новини, телевизионни канали и радио. През следващите месеци правителството, електронните медии и големи части от населението скандираха мотото „Една нация, един език, един народ“.

Това бяха откровено войнствени действия срещу голямо малцинство. Лесно е да се разбере защо многото милиони рускоговорящи се чувстваха под обсада….

…До голяма степен рускоезичното и руско православно вярващо население на източните провинции Донецк и Луганск гласуваха в полза на независимостта от Украйна. Правителството в Киев (предимно украиноговорящо и католическо) започна война срещу тези провинции, за да смаже съпротивата им.

Превъртете напред до декември 2021 г. Кремъл представи предложения за договор, които включват изпълнение на осемгодишните мирни споразумения от Минск (които включват ангажимент Украйна да не се присъединява към НАТО); разпускане на крайнодесни украински милиции; и ангажиране в сериозни преговори за нова архитектура за сигурност в Европа. САЩ и НАТО последователно отказват да преговарят. Тъй като отказаха, те предупредиха света от декември 2021 г. нататък, че Русия ще нахлуе. И те прехвърлиха огромни количества оръжия и обучиха украинските военни.

На 19 февруари украинският президент Зеленски изнесе пламенна реч на Мюнхенската конференция по сигурността, в която настоя, че Украйна трябва да има ясен път за присъединяване към НАТО, и изрази съжаление, че Украйна се е отказала от ядрения си арсенал в края на Съветския съюз.

През третата седмица на февруари украинските военни драстично засилиха обстрела на Донецка и Луганска области, съобщиха наблюдатели от ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа). Вероятно това засилване на украинската атака е имало благословията на САЩ и НАТО.

До този момент Кремъл не беше признал двете републики на Донбас, чака осем години. Сега, когато украинската армия засили атаката си, Кремъл трябваше да вземе решение. Тя влезе в продължаващата гражданска война, за да защити републиките в Донбас от засилените украински военни атаки…

…Заложеният от САЩ капан

Сега изглежда, че Кремъл е попаднал в капан (и да се каже това не е – да повторя – опит да се извиня действията на Русия). Капанът прилича на капана, който САЩ заложиха на Саддам Хюсеин през 1990 г., когато казаха, че няма да се намесват в спора на неговото правителство с Кувейт. Саддам нахлу в Кувейт, което даде на САЩ повод за война да унищожат иракската армия.

Капанът също има прилики с този, който ЦРУ заложи на Москва преди четири десетилетия, въоръжавайки муджахидините, за да се бият срещу подкрепяното от Съветския съюз правителство в Афганистан…

…Збигнев Бжежински, в интервю през 1998 г. за Le Nouvel Observateur, щастливо призна, че САЩ са заложили капан:

Наистина, на 3 юли 1979 г. президентът Картър подписва първата директива за тайна помощ на противниците на просъветския режим в Кабул. И същия ден написах бележка до президента, в която му обясних, че според мен тази помощ ще предизвика съветска военна намеса… Тази тайна операция беше отлична идея. Това имаше ефект на привличане на руснаците в афганистанския капан [обърнете внимание на фразата му] и искате да съжалявам? В деня, когато съветите официално пресекоха границата, аз писах на президента Картър по същество: „Сега имаме възможността да дадем на СССР неговата война във Виетнам.“ Всъщност в продължение на почти 10 години Москва трябваше да води война, която беше неустойчива за режима, конфликт, който доведе до деморализацията и накрая разпадането на съветската империя.

Бжежински предположи, както правят САЩ днес, че контролът над Евразия е жизненоважен за „първенството“ или „хегемонията“ на САЩ в световната система (пряко противопоставяйки се на евразийската идеология на Русия). В книгата си от 1997 г. The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geopolitical Imperatives той пише: „Украйна, ново и важно пространство на евразийската шахматна дъска, е геополитически център, защото самото й съществуване като независима държава помага за трансформирането на Русия.“

Той твърди, че без Украйна да е интегрирана или тясно свързана с Русия, Русия е „предимно азиатска имперска държава“. Докато Украйна, интегрирана в Русия, ще даде възможност на Русия да бъде „евразийска империя“.

Така че отдавнашната цел на САЩ е да отблъснат Украйна от Русия, като основна стъпка към ограничаване на руската стратегия и по-отдалечената китайска стратегия, като по този начин поддържа надмощието на САЩ…

…Тъй като бунтът в Афганистан срещу съветските военни помогна за разпадането на Съветския съюз, западните стратези се надяват, че украински бунт срещу затънала руска армия ще помогне да се сложи край на режима на Путин

…Стратегията на санкциите

Стратегията за блатото или Виетнам се допълва от стратегията за санкциите – най-суровите санкции, които САЩ и Европа някога са налагали на която и да е нация…

…Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обясни, че целта е „задушаване на руската икономика“, дори ако Западът е ощетен в процеса. Щетите за Запада са цена, която си струва да се плати за смяна на режима в Москва с нови лидери, които уважават първенството на САЩ.

Но само след месец от нахлуването, тежката цена на стратегията на САЩ и НАТО за самите тях става твърде ясна. Докато блатото се проточва, ефектите от икономическия разрив с Русия започват да се усещат остро в Европа под формата на нарастващи цени, недостиг на енергия, загуба на работни места, поглъщането на много милиони украински бежанци и скоро наближаващото поглъщане на още повече бежанци от страни с недостиг на храна, които преди това разчитаха на украинско и руско зърно и торове.

Разходите са значителни дори в САЩ, където инфлацията вече е висока, а рейтингът на одобрение на президента Байдън е нисък. В един момент САЩ и другите западни нации ще трябва да дадат заден ход на целта за смяна на режима, да се спасят.

Но целите на САЩ и НАТО са по-сложни от смяната на режима в Москва и поддържането на разходите за себе си поносими. Целта да се осигури руски режим, уважаващ върховенството на САЩ и НАТО, е преплетена като двойна спирала с целта да се запази Русия като външен враг, за да се осигури спойка за сътрудничество между често разногласните държави-членки на Запада под ръководството на САЩ.

За да се оправдае лидерството на САЩ, да се представи единен фронт в НАТО и да се оправдаят големи увеличения на западните (особено германските) военни бюджети, Русия трябва да бъде представена като общ враг. Западните военни фирми също имат силно искане Западът да повярва, че е изправен пред екзистенциални врагове под формата на големи държави (а не само хлъзгави „терористи“ или „група лилипути“, както каза председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Мартин Демпси). Наистина, цените на акциите на големите производители на оръжие в САЩ скочиха до небето, тъй като руската инвазия изглеждаше вероятна…

…Междувременно Китай наблюдава украинската криза и стратегията на САЩ и НАТО и вероятно преизчислява своята увереност в упадъка на Запада. Това преизчисляване може да накара Пекин да изгради по-тесни връзки с Москва, но Пекин също така иска да се увери, че няма да помогне на Кремъл до степен, в която Русия може да предизвика неговият собствен дизайн за доминиране на евразийската суша, който е в ход под формата на инфраструктурни съюзи, създадени от гигантската инициатива „Един пояс – един път“.“

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram