Позиции и въоръжение

Какво се случва в Косово и Метохия?

Вой на въздушни сирени в Косовска Митровица, който прозвуча в 18.30 московско време (31 юли), постави началото на поредната ескалация на дългогодишния конфликт, пише Телеграм-канал Рыбарь.

Техният коментар:

„▪️ От 1 август в самопровъзгласилата се Република Косово трябваше да заработят нови правила за влизане на сърби. Всички автомобили трябваше да бъдат пререгистрирани с косовски номера, а вместо сръбски талони за регистрация трябваше да се получи специален „лист с декларация“.

Личните карти, издадени от сръбското Министерство на вътрешните работи, вече се считат за невалидни. Тези изисквания важат и за етническите сърби, живеещи в региона, и техните роднини от Централна Сърбия.

Подобни мерки значително ще усложнят живота на сръбското население в региона и всъщност са нарушение на брюкселските споразумения. Освен това, става въпрос за пряк натиск върху сръбското население.

Цивилните са бюрократично принудени да изоставят истината „Косово е Сърбия“ и да признаят, че Косово е различна държава. Подобни мерки не предизвикват нищо друго освен раздразнение и желание да се затвори проблемът със самопровъзгласилата се република веднъж завинаги.

▪️ От юни сръбските власти предупреждават за подготвяни провокации в региона.

Според президента Александър Вучич западните диригенти на косовските албанци всъщност са подготвяли операция за прочистване на сръбското население към есента. Косовските власти обаче решиха да не чакат нито есента, нито официалната дата за влизане в сила на новите правила.

На 31 юли едностранно бяха блокирани граничните пунктове Бърняк и Ярине, преустановено е и преминаването на автомобили със сръбски номера през ГКПП Рудница.

На свой ред премиерът на самопровъзгласилото се Косово Албин Курти обвинява сръбските власти за ескалацията. 

В мрежата се множаха фалшиви новини за хоспитализирани косовски полицаи, ранени при сблъсъци със сръбската армия. И сръбското министерство на отбраната, и косовската полиция обаче отрекоха информацията за сблъсъци.

Въпреки това е регистрирана стрелба на граничните пунктове Бърняк и Ярине, а един сърбин е хоспитализиран в Косовска Митровица.

▪️ Мироопазващият контингент на НАТО KFOR и части на сръбските въоръжени сили бяха приведени в бойна готовност, а косовските специални части ROSU бяха изпратени в граничните райони в северната част на региона.

Вечерта се проведоха преговори между сръбския генерален щаб и KFOR, а американският посланик в Косово заяви, че е убедил властите в Прищина да отложат прилагането на скандалното решение за регистрационните номера до 1 септември.

🔻Това не е първият път, когато виждаме стягането на косовските сили за сигурност, както и привеждането на сръбската армия в бойна готовност и прехвърлянето на нейните части на юг: миналата есен на същия контролно-пропускателен пункт Ярине конфронтацията едва не стигна до въоръжен сблъсък.

Днес обаче не може да се подценява общият фон на международната обстановка, както и подкрепата, която Великобритания и Германия оказват на косовските албанци през последните месеци. 

Сега сме изправени пред обичайната провокация и сондиране на реакцията както на сърбите, така и на международната общност.

Въпреки призивите на Александър Вучич за запазване на мира, намесата на миротворци и западни партньори, има всички основания да се смята, че въоръжен сблъсък в северната част на Косово и Метохия е само въпрос на време.

А до 1 септември и влизането в сила на унизителните за всички сърби правила за пътуване до Косово са на една ръка разстояние.“ – анализират от Телеграм-канал Рыбарь.

В други медии се припомня, че буквално преди няколко дни държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е бил на посещение в Косово и е изразил горещата си подкрепа за всички косовски планове и инициативи.

Според Телеграм-канал „Балканская сплетница“ ескалацята на конфликта е напълно очаквана и счита прерастването му във въоръжен такъв за възможно.

Те отбелязват, че покрай инструкторите британците са занесли в последните месеци в Косово противотанкови управляеми ракети с противотанкови ракетни комплекси, а германците активно лобират за встъпване на непризнатата република в международните институции и радват косовските власти с изказвания в стил „Сърбия ще бъде принудена да признае Косово.“

Към момента Великобритания също има свои военнослужещи в Косово в състава на контингента на Северноатлантическия алианс.

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram