По света

„Амнести интернешънъл“: Украинските сили да се махнат от жилищните квартали!

След почти половин година мълчание, американска организация призна за извършваните военни престъпления от страна на Киев.

Американската организация Amnesty International публикува доклад, в който обвинява ВСУ в нанасяне на артилерийски удари от жилищни райони. В доклада се отбелязва, че това нарушава законите на войната.

При това украинските военни са имали алтернативни възможности за разположения, които не са представлявали опасност за мирните граждани. Освен това, организацията не е фиксирала случаи на помощ от страна на ВСУ в евакуацията на население.

Също така по информация на Amnesty International ВСУ разполагат войска в училища (фиксирани случаи в Бахмут, в Донецка, Николаевска и Одеска области) и в болници (5 случая). Организацията е наблюдавала ВСУ в Харковска, Донецка и Николаевска област.

Неправителствената организация допълва в свое изявление, че подобни тактики нарушават международното хуманитарно право.

„Документирахме една тенденция на украинските сили за излагане на опасност на цивилните и за нарушаване на законите за водене на война при действия, извършвани в населени райони„, заяви Аниес Каламар, генерален секретар на „Амнести интернешънъл“.

„Обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция не освобождава украинската армия от ангажиментите ѝ към международното хуманитарно право„, добави Каламар.

Според организацията експертите са намерили доказателства, че украинските сили са извършили обстрели от обитаеми жилищни райони и са установили позиции в жилищни сгради в общо деветнадесет града и села в тези територии.

Зеленски нарече лъжа доклада на Amnesty за това, че Украйна разполага войска и военна техника в училища и болници.

В същото време „ученици“ в Краматорск гледат към последствията от удара по своето училище. Снимката няма нужда от коментар.

Ръководителят на френското бюро на Amnesty International поиска от Киев да махне въоръженията и военните си от жилищните зони на градовете.

„Ние фиксираме нарушения на международното хуманитарно право от страна на украинската армия, поставяща под заплаха живота на гражданското население.

Изискваме от украинските сили да се махнат от жилищните квартали и да не ги използват за разгръщане на атаки“ – заяви Жан-Клод Самуйе.

Според анализатори и публикацията и доклада – не е повод да се смята, че Западът захвърля Украйна, но е ясно изражение на позициите на тези кръгове в САЩ и Европа, които се отнасят скептично към военните перспективи на ВСУ.

Възможен е и опит за някакво медийно дистанциране от безобразията и беззаконията, които извършват украинците.

Друга причина – информационна кубинка, показваща на небрежните слуги къде им е мястото и да изискват определено поведение.

Публикацията на Амнести –

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/08/ukraine-ukrainian-fighting-tactics-endanger-civilians/

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram