Позиции и въоръжение

Руският министър на отбраната посочи какво руши механизмите за контрол на въоръженията

Какво заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу по време на десетата Московска конференция за международна сигурност:

▪️Укрепването на НАТО на „източния фланг“ завършва деградацията на доверието и механизмите за контрол на въоръженията, развили се в Европа по време на Студената война;

▪️ОССЕ беше замислена като платформа за диалог, но се превърна в генератор на антируски наративи;

▪ По отношение на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения се очертава сложна ситуация

▪️Изявленията, че Русия трябва да „заслужи правото“ да продължи диалога със САЩ, не издържат на критика;

▪️Противопоставянето на Запада на укрепването на многополюсния свят, наред с Европа, се осъществява най-активно в Азиатско-Тихоокеанския регион;

▪️Появата на атомен подводен флот в Австралия ще даде повод на други държави да пристъпят към развитие на аналогични въоръжения.

▪️Обединението AUKUS има потенциал да прерасне във военно-политически съюз;

▪️Провокативното кацане в Тайван на третото лице на американската бюрократична йерархия е още една стъпка по дестабилизация на ситуацията в региона;

▪️Неблоковото, равноправно взаимодействие в Азиатско-тихоокеанския регион е постижение, което не бива да се губи.

Плановете на Запада да постигне стратегическо и икономическо отслабване на Русия търпят крах. Доларът не достигна тавана от 200 рубли, както прогнозираше американският президент, руската икономика устоя“, заяви още Шойгу.

„НАТО се опитва да удължи агонията на киевския режим. При това ние знаем със сигурност, че никой в НАТО няма съмнения, че поставените от руското ръководство цели на специалната военна операция ще бъдат постигнати“, категоричен бе Сергей Шойгу.

НАТО претендира за глобална доминация, в това число в Африка, Азиатско-Тихоокеанския регион, в Близкия Изток, изтъкна Шойгу.

„НАТО свали маската. Агресивният характер на блока престана да бъде скриван зад формулировката за изключително отбранителната му коалиционна дейност. Днес в документите на алианса са влезли претенции за глобална доминация. В сферата на интересите на НАТО са включени Африка, Близкия Изток, Азиатско-Тихоокеански регион“, заяви той.

Русия внимателно изучава западните трофейни образци оръжие и отчита техните качества за повишаване на ефективността на своите въоръжения, обясни още Шойгу.

Той добави, че в хода на специалната военна операция в Украйна е бил разбит митът за „супероръжията“ на Запада, които той доставя в Украйна. При това руските оръжия потвърждават своите по-добри качества, твърди Шойгу.

„Първоначално ставаше въпрос за доставки на противотанковите комплекси „Джавелин“, на някакви „уникални“ дронове. В последно време в ролята на западни супероръжия се представят реактивните системи за залпов огън HIMARS и далекобойни гаубици. Но и тези въоръжения ги смиламе в бойните действия“, изтъкна Шойгу.

Твърденията на западните медии, че Русия уж щяла да използва химическо оръжие в Украйна, са абсурдни, категоричен бе Сергей Шойгу. Той напомни, че Русия напълно е унищожила химическите си оръжия още към 2017 г.

Министрът припомни, че провокациите с използване на бойни отровни вещества в Сирия станаха визитка на организации като „Белите каски“, спонсирирани от Запада.

„Информационните провокации имат за цел да отвлекат вниманието от откритите в Украйна доказателства за провежданите там забранени военно-биологични изследвания от американски специалисти“, изтъкна още Сергей Шойгу.

ФЕЙСБУК ВСЕ ПОВЕЧЕ НАЛАГА ЦЕНЗУРА!

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram