Позиции и въоръжение

Имат ли участие САЩ в изострянето на обстановката на арменско-азербайджанската граница?

Късно вечерта на 12 септември на арменско-азербайджанската граница имаше поредно изостряне на конфликта между двете страни.

Вечерта на 12-ти министерството на отбраната на Армения съобщи за обстрели на позициите им от армията на Азербайждан с използването на артилерия и безполотници. Съобщи се за удари по позициите на арменските военни близо до градовете Горис, Капан, Джермук, Корнидзор.

Азербайджан в отговор обвини Армения в провокации на границата и опити да минира участъци между позициите на азербайжданската армия и пътищата за снабдяване.

Позиционните боеве на някои участъци на арменско-азербайджанската граница се водеха до сутринта.

Двете министерства на отбраната съобщават за загуби сред военнослужещите.

Съвета за сигурност на Армения прие решение да се обърне за помощ в ОДКС и ООН.

Баку и Ереван се договориха за прекратяване на огъна от 8 часа българско време на 13 септември.

Пред нощта Пашинян обсъдил ситуацията на границата с Азербайждан с представители на три страни – разговарял с Владимир Путин, с Макрон и с Блинкен.

Някои анализатори обръщат внимание и на това, че Пашинян и неговото обкръжение активно готвят населението за напускане на ОДКС. Такива слухове е имало още през първите години на управлението на Пашинян в Армения. Отбелязва се, че е възможно последната среща на министърът на отбраната на Армения с американския му колега да е подтикнала Пашинян към определени действия. Още повече, че САЩ активно искат за влязат в този регион, за да имат плацдарм и за борба с Иран.

Министърът на отбраната на Армения Папикян заяви, че в хода на срещата с „американските приятели“ са обсъждали „руско-украинската война“, ситуацията в Карабах. Допълнителна информация по срещата отсъства, преговорите са засекретени.

По време на срещата с министъра на отбраната на Армения Папикян, главата на Пентагона заяви, че САЩ ще успеят да предоставят достойна алтернатива на руското военно присъствие в региона.

Забележително е, че провокацията на арменско-азербайджанската граница започнаха след посещението на министъра на отбраната на Армения в САЩ и се случва преди началото на Шанхайската организация за сътрудничество, където ще присъства и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Случилото се разглежда и като опит на САЩ да открие втори фронт срещу руснаците с руснаците.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram