Избрано, Сигурност

Фондацията на Сорос в Армения: благи декларации и брутална окупация

Джордж Сорос, с истинско име Дьорд Шварц, не е просто световно известен американски търговец, финансист и инвеститор.  Основателят на мрежата на фондациите „Отворено общество“ ( Open Society Foundations, OSF) е дарил общо 32 милиарда долара за хиляди проекти в областта на образованието, здравеопазването, правозащитни и демократични проекти, които са били и продължават да се изпълняват чрез дейностите на филиали в 37 страни по света.

Тази година фондацията на Джордж Сорос, която започна своята дейност в Армения от 1997 г. (Open Society Foundation – Armenia), постави силен фокус върху местната младеж като предостави големи възможности за обучение в чужбина.

Само тази година около 5000 гимназисти, студенти и млади учители от Армения бяха изпратени в Европа, САЩ, Канада, Турция и Египет за сметка на фондацията. Приоритетни програми бяха направленията за развитието на гражданското общество и медиите. Реалният списък на грантовите програми на Фондацията на Джордж Сорос е публикуван на официалния им сайт –

(Grant List of 2022 Year – https://www.osf.am/about-company/grants-lists/?grant_year=2022 )

Но както се казва, бойте се от данайците, дори когато ви носят дарове.

За какво става дума?

На 2 юли тази година Съдът с обща юрисдикция в Ереван приекъм производството на дело срещу фондация „Отворено общество – Армения“, което преди това беше заведено от адвокатите Тигран Атансян и колегата му Маргарита Гюлумян на основание член 34 от Закона на Република Армения „За фондациите“. Освен това правозащитници подадоха и петиция за „незабавно прекратяване на дейността на офшорната организация – фондацията на Джордж Сорос в Армения, преди влизането на присъдата в сила“.

( https://www.24news.am/index.php/ru/news/240420 )

Нека се спрем малко по-подробно на формулировката на обвинението. Всъщност според Устава подразделението на Сорос в Армения не е юридическо лице, а е клон на юридическо лице, регистрирано в Княжество Лихтенщайн.

Територията на княжеството е офшорна зона, а самият фонд не е нищо повече от клон на офшорна организация. Като се има предвид, че филиалът на Сорос е недържавна фондация, а не търговска организация, няма очевиден смисъл да се регистрира в офшорна зона. Обаче, както е известно, няма ефективен контрол върху източниците на средства в офшорната зона, тоест по този начин фондацията крие откъде идва финансирането за прокарване на интересите й в Армения.

(Evidence of the service of the Soros Foundation in Armenia to the interests of Erdogan – https://m.mamul.am/ru/post/101239 )

Става съвсем очевидно, че укриването на източниците на финансиране на структура с нестопанска цел в лицето на фондацията на Сорос в Армения, свидетелства за разрушителния характер на дейността на организацията за националната сигурност и запазването на културната идентичност и традиции на арменския народ. Като начало си струва да се отбележи, че клонът на фондацията на Сорос в Армения включва 60 организации, които през 2003 г. се обединиха в инициативата „Партньорство за отворено общество“. По този начин става дума за решаването от Фондацията на цял блок от социално-политически и военно-стратегически задачи с невоенни методи, чрез отслабване на културното и ценностно поле на Армения, както свидетелстват редица факти.

На първо място, безпокойство будят дейностите на фондацията, насочени към укрепване на опозиционните сили, а именно арменската опозиционна партия Дашнакцутюн чрез активното спонсориране от Сорос на телевизионната компания „Еркир Медиа“ – главната партийна медийна платформа.

На свой ред засиленият политически натиск от страна на лидерите на Дашнакцутюн във връзка с разгръщащата се информационна кампания в медийното пространство на Нагорни Карабах за отстраняване от власт на настоящия президент на НКР А. Арутюнян неминуемо ще доведе до подновяване на протестите в Степанакерт и подкопават тристранните споразумения, постигнати през ноември 2020 г., за спиране на огъня на територията на Карабах.

Друга област на дейност на Фондацията на Сорос е промяна на военно-стратегическата обстановка както вътре в Армения, така и около нея. За какво става дума? – Пряко за националната сигурност на страната и нейните граници. Тези задачи при прякото финансиране на Сорос се изпълняват от такива добре известни организации в страната като „Аналитичен център за регионално сътрудничество и глобализация“, центъра „Сътрудничество в името на демокрацията“, Modus Vivendi и клуб „Член 3“.

Така нареченият военно-политически анализ, който се разработва и публикува на базата на тези центрове, има чисто антируски и антиевразийски характер, както правилно отбеляза Айк Айвазян, ръководител на информационно-аналитичния център „Луйс“, по
по време на своята реч на конференцията „За дейността на фондация „Отворено общество – Армения“ (Фондацията на Сорос) като спонсор на извращенията и държавните преврати“.

(https://soyuzinfo.am/2017/09/fond-sorosa-v-armenii-propagandiruet-izvrashheniya-i-vbivaet-klin-v-armyano-rossijskoe-strategicheskoe-sotrudnichestvo/ )

Освен това се правят опити да се подкопае значението на такива стратегически важни за Армения структури като Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) и Евразийския икономически съюз (ЕАЕС), описани като „нежизнеспособни и аморфни организации“.

Не е необходимо да повтаряме, че прекъсването на отношенията на Армения с подобни регионални организации означава катастрофа за арменската икономическа и военно-политическа архитектура на сигурността.

Не по-малко тревожни са опитите на спонсорираните от фондацията на Сорос пропагандисти да дискредитират значението на арменските въоръжени сили, както и да насадят в съзнанието на арменското общество идеята за необходимостта от изтегляне на руския военен контингент от страната, който от десетилетия осигурява сигурността на границите на Армения.

Подобни тенденции в общественото съзнание на арменците са били подхранвани от умовете на Фондацията и нейните многобройни организации и центрове от дълго време, върху които военният експерт, полковник от запаса на арменската армия Айк Нахапетян, многократно е фокусирал вниманието си и последствията, за които се опитва да предупреди.

( https://miasin.ru/2021/12/08/ajk-nagapetyan-ga/ )

Няма да е преувеличено да се заключи, че по-нататъшното игнориране на дейността на Фондация „Отворено общество – Армения“ на Джордж Сорос ще доведе до още по-разрушителни и непоправими последици, започващи от унищожаването на семейните ценности и традиции и завършвайки с оттеглянето на Армения от структурите на евразийската сигурност и равноправно сътрудничество и в резултат на това териториални и суверенни загуби за арменската държавност.

За тази цел ръководството на страната и съответните законодателни ведомства трябва да преразгледат съществуващото законодателство по отношение на чуждестранните агенти и медиите, както и да разгледат максимално внимателно исковете на адвокатите на Т. Атасян и М. Гюлумян по отношение на Фондация „Отворено общество – Армения“ и да предприеме всички необходими мерки за защита на националната сигурност и държавния суверенитет на Република Армения.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram