Избрано, По света

Фалиралата криптоборса и пари от Украйна за Демократическата партия в САЩ

Една от най-големите криптоборси [4-та в света] – FTX – фалира. В своя пик капитализация достигна повече от 200 милиарда  долара в различни крипто активи, съобщиха различни медии.

Основната причина е колапсът на дъщерния хедж фонд Alameda Research, управлявал над 15 млрд. долара.

Фалиралата криптоборса FTX е работила в тясно сътрудничество с правителството на Украйна. Десетки милиони долари са били изпращани чрез борсата като „крипто дарения“, които веднага били конвертирани във фиатни пари.

Това беше заявено по-рано (https://twitter.com/mintsyfra/status/1503441515389018117 ) от Министерството на цифровите въпроси на Украйна и от самия собственик (https://forklog.com/news/glava-ftx-nazval-pomoshh-ukraine-v-kriptovalyute-spasatelnym-krugom-ot-mira) на борсата Сам Банкман-Фрийд.

Борсата за криптовалута FTX, която обяви фалит, загуби 662 милиона долара за един ден при неуточнени обстоятелства, съобщи Bloomberg, позовавайки се на представител на компанията.

В Съединените щати започнаха активно да популяризират темата за пране на бюджетни пари за Демократическата партия през Украйна.

Редица медии писаха, че сривът на борсата за криптовалута FTX е пряко свързан с Украйна и Демократическата партия на САЩ.

Значителни средства от публичния сектор на Украйна се оказаха изтеглени: сривът може да стане претекст за разтваряне в джобовете на Демократическата партия на огромна сума, събрана „за Украйна“.

Хонконгският фонд Alameda Research, основан от 30-годишния американски милиардер Сам Банкман-Фрийд, е заел милиарди от собствената си криптоборса FTX. Използвайки парите на клиентите и собствения токен на борсата. След това цената на токена падна със 75% за един ден. Това направи обезпечаването недостатъчно. Фондовата борса за 32 милиарда долара фалира. Съобщава се и за хак, при който са откраднати $477 млн.

Клиентите на борсата загубиха милиарди, няма как да си ги върнат. Колко пари е имало в FTX по време на фалита, не е известно.

Илон Мъск обърна внимание (https://twitter.com/elonmusk/status/1591822387267665921 ) на факта, че Сам е бил вторият донор на Демократическата партия на САЩ след Джордж Сорос на последните избори: той е попълнил партийния фонд с 39 милиона долара.

Мъск предположи, че такъв щедър подарък ще даде имунитет на Банкман-Фрийд.

Най-интересното е връзката на фонда с Украйна. На 14 март Киев стартира (https://www.coindesk.com/policy/2022/03/14/ukraine-partners-with-ftx-everstake-to-launch-new-crypto-donation-website/ ) дарения чрез FTX. Сред участниците бяха букмейкърите Everstake, украинската крипто борса Kuna, Националната банка и Министерството на цифровото развитие на Украйна.

Задачите на FTX включват превръщането на даренията в обикновени пари с прехвърлянето им в Националната банка.

Към март беше съобщено, че сайтът е събрал до $100 млн.

Фалитът на борсата, спонсор на Демократическата партия на САЩ, доведе до мистериозното изчезване на много пари.

Банкман-Фрийд възнамерявал да похарчи милиард долара, за да подкрепи демократите на изборите през 2024 г. Сега неговото състояние от 16 милиарда долара е намаляло до 400 милиона долара.

Вече стана ясно, че той постоянно е използвал средствата на потребителите на борсата за лични цели.

А през 2020 г. Фрийд дори заложи 7 милиона долара клиентски пари за поражение на Тръмп на изборите.

Всичко това, разбира се, нарушава цял куп федерални закони на САЩ. 

По-рано беше съобщено, че крипто компанията FTX е дала най-малко 40 милиона долара на кандидати от Демократическата партия на САЩ и техните цели в средносрочен план.

FTX е и официален партньор на Световния икономически форум на Клаус Шваб.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram