Коментар

Решетников за реакцията на Запада на украинската провокация с обстрела на Полша

Историкът и генерал-лейтенант в оставка от Службата за външно разузнаване на Русия Леонид Решетников коментира събитията в Украйна и текущите отношения със Запада в своя Телеграм-канал така:

Да, разбира се, САЩ и НАТО не искат пряка конфронтация с Русия

Това нагледно показа реакцията на Запада на украинската провокация с ракетна стрелба по полска територия. На Зеленски директно и публично бе указано: момче, не задълбавай, помагаме, но директно да воюваме нямаме намерение. Още повече на срещата на директорите на американското ЦРУ и руската СВР от наша страна, по мои данни, е било казано ясно, че Русия в случай на ескалация на конфликта в Украйна от Запада ще използва всички възможности, с които разполага, за да неутрализира натовските действия.

Най-вероятно, западняците ще продължат помощта за Киев засега примерно в същия обем, но ще следят внимателно за своя „съюзник“, за да не ги въвлече в пряк сблъсък с нас.

В същото време въпросът за размера и цената на помощта с всеки месец ще се усложнява. Възможностите на европейците постепенно се топят, натоварването на САЩ в този смисъл ще се увеличава, а тук е още и конфликтите на републиканците с демократите и Байдън, които неизбежно ще се изострят във връзка с предстоящите през 2024 г. американски избори.

Киев може да се държи още някакво време, но ако Русия окончателно довърши украинската енергетика и проведе една-две реални повече или по-малко настъпателни акции, то няма да остане друго, освен да се отиде на преговори с Москва. Този вариант, както съобщават хора „оттам“, в украинската армия и специалните служби в последно време присъства при обсъжданията и размишленията.

При това се отбелязва, че по-полезно ще бъде, ако Украйна на тези преговори представлява вече друг ръководител.

Трудно е да се оцени, доколко е сериозна тази информация, но колебания в украинските щабове, съдейки по всичко, има.

Надявам се, че те няма да предизвикат у нас настроения за нови „прегрупирания“ и жестове на „добра воля“ и Русия твърдо и последователно ще продължи линията за принуждаване на украинския режим към мир.“

Източник: https://t.me/russnasledie/8563

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram