По света

EП обяви Русия за „държава, спонсор на тероризма“

ЕП обяви Русия за държава, спонсор на тероризма, аргументирайки се с недоказани твърдения за нарушения на международното право от страна на Русия в Украйна.

Този ход обаче е до голяма степен символичен, тъй като ЕС не разполага с правна рамка за това. В същото време блокът вече наложи безпрецедентни санкции на Русия.

Резолюцията беше приета с 494 гласа „за“, 58 гласа „против“ и 44 гласа „въздържал се“

С това те признават Русия за „държава, спонсор на тероризма, и за държава, която използва терористични средства“.

Тъй като в момента ЕС не може официално да определи държави за спонсори на тероризма, Европарламентът призовава ЕС и неговите държави членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък. Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия.

ЕП призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството ѝ в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Те искат също така да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които „разпространяват пропаганда“ по света, да бъдат закрити и забранени.

Мнозинството в ЕП иска също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

EП обяви Русия за „държава, спонсор на тероризма“

Някои коментатори с ирония коментираха, че може би става дума за многогодишното руско спонсориране на европейците с евтини енергоресурси, на което се оказа, че се дължи значителна част от просперитета на някои страни.

А същите европейски страни участваха в събитията в Украйна през последните години и дружно премълчаваха шокиращи престъпления на „техните хора“ в Киев.

Руският анализаторът Борис Рожин коментира решението на ЕП за обявяването на Русия за спонсор на тероризма така:

„Съобщават, че Европейският парламент е признал Русия за спонсор на тероризма, докато САЩ официално се отказали да признаят Русия за спонсор на тероризма. Резолюциите на Европейския парламент имат препоръчителен характер, но напълно отразяват степента на упоритост на европейския евроатлантически истаблишмънт. Мисля, че Държавната дума трябва да приеме резолюция, признаваща ЕС за спонсор на тероризма и неонацизма. Е, и кога СБУ и ГУР ще признаем за терористи? ИДИЛ тъжи в самота…“

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram