Коментар

Размисли за някои последици от войната

Автор: Зорница Илиева – журналист и международен анализатор

От Вашингтон казват, че превземането на Соледар няма да донесе стратегическо предимство на руснаците.

Нещо като онова с „гроздето е кисело”.

Може и да е кисело, но в тези тежки битки гинат хора. Американците само съветват, обучават, доставят и плащат на някои. Казват, че войната ще е дълга, изтощителна, най-вече за Русия и последиците ще са плачевни. Също за Русия.

Може, ама някои сигнали сочат, че след толкова години руснаците са се сетили за онази императорска реплика, казана пред Париж –

Русия има само двама съюзника – армията и флота”. Александър, император руски, го казал след като съюзниците в т.н. Наполеонови войни забавяли подкрепа, не се явявали и се оказало, че руската имперска армия трябвало да воюва по-често сама.

Александър не запалил Париж като французите Москва и казаците му оставили за спомен  на французите словото ”бистро”, но днес френско оръжие е в ръцете на украинците.

Тази война наистина ще е с последици. За руснаците е видно, че има процес на затягане на гайките из цялата държава. Ще си произвеждат сами всичко, което им е необходимо. Нямат друт избор и ще си станат направо самодостатъчни. Ресурси – дал Господ.

Повече няма как да издържат някакви интелигенти, забягнали на Запад, да правят изказвания, че „не ми пука дали ще я разкъсат Русия, важното е да победи Украйна” или „ще бъда най-щастлив, когато вляза на американски танк в Москва”. Един пък в Германия дал 12 млн в подкрепа на Киев, защото „Украйна е справедливата”.

Кой по света ще търпи подобни персони и онези, които са зад гърба им?

Друг въпрос е защо и как е допуснато такива да творят в страната си. Артисти, популярни, работят държавна работа и хулят и власт, и войната, и подкрепата на редовите руснаци и дори не си дават сметка, че това е просто напрупан през вековете цивилизационен и културен пласт, от който те са се отрекли.

На Запад ги наричат дисиденти. Дали им плащат или само ги ласкаят с потупвания по рамото и интервюта не е съществено. Всичко е до време.  Те не говорят за вярата си, но православната вяра е онзи багаж, който всеки руснак носи на гърба си и това не може да им бъде отнето. И от чужди, и от свои безродници. Такива са приели през 90-ге години т.н. шокова терапия на „приятелите”, която съсипа цялата икономика и възможности за развитие на вече само Русия.

Да, всеки има право на мнение и свободно да го изразява. Но да хулиш грозно страната си по време на война? Да се поставяш в услуга на неприятелите?

Е, тази война отваря очите за създаването на анти-Русия не само в Украйна.

Събития в Армения, Азербайджан или Казахстан са болезнени за осъзнаване.

Няма значение дали ще ги нарекат неблагодарност, предателство, национализъм или сепаратизъм. Всеки плете някакви кошници.

А всъщност чакат как ще се развият събитията в Украйна. Дали ще ритнат руското канче, което ползвват векове под благосклонния поглед на Москва или ще тичат с цветя да посрещат старите другари?

Последици ще има. Но тези, за които не се говори са, че и Русия няма да е същата. Не раздробена, каквато е целта, а прилагаща правилото, че „сиренето е с пари”.

Няма как да правиш бизнес в Русия, а после да подкрепяш противниците..

Факт -само армията и флота са приятели. Другото е геополитика, нов ред и собствени интереси. С уважение, но без унижения.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram