У нас

Газ. Балкански коментар, свързан с България

Графика с интересен коментар публикува Телеграм-канал Балканская сплетница.

Занимателна графика на текущите цени на газа в европейските страни.

На дъното са Сърбия и Унгария – страни, чиито лидери успяха да запазят правото си на доставки от Русия и се погрижиха за проблемите на енергийната сигурност още през лятото. От 1 август до 31 март в Сърбия е в сила извънредно положение в областта на енергетиката. Унгарците го обявиха още в средата на юли: спряха износа на енергоносители, намалиха потреблението в страната. Освен това и Виктор Орбан, и Александър Вучич системно работеха за запълване на газовите хранилища. Друга страна в региона, която може да се похвали с ниски цени на енергоносители и енергийна стабилност въпреки очевидната нестабилност в света, е Хърватия.

Благодарение на терминала за втечнен природен газ на остров Крък, пуснат през януари 2021 г., хърватите успяха да намалят руските доставки тройно. Вече е взето решение за разширяване на терминала от 2,9 на 6,1 милиарда кубически метра, като за следващите три години капацитетът е почти изцяло резервиран от доставчици от САЩ и Катар.

Но ръководството на България и Гърция, колкото и да се опитват да диверсифицират източниците, не могат да се похвалят нито с енергийна „независимост“, нито със стабилност за потребителите на газ. Българите не искаха да пълнят хранилищата – в сравнение с други европейски страни капацитетът за съхранение е все още на рекордно ниско ниво. След като София отказа руски доставки, цените на газа скочиха с над 60%. Но преди година, през февруари, делегации от България и Гърция бомбардираха кабинета на Вучич с предложения, на които „не трябва да се отказва“ и го убеждаваха бързо да диверсифицира енергийните източници, за да отърве се от вредната зависимост.

Източник – Балканская сплетница – https://t.me/balkanossiper/5395

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram