У нас

Die Welt пише не е само са боеприпаси! А за Петков и Василев! Поръчка ли е?

Публикацията на Die Welt не е само са боеприпаси! Тя е за Петков и Василев! Поръча ли я някой и защо?

Статия, публикувана в Die Welt набра голяма популярност в България и не само. Прилагаме текста и линкове по-долу.

За нас тя оставя привкус на полуистини, смесени с абсолютни измислици и вероятна поръчка. Интересно е кой е поръчителят и дали не е опит за разсейване от скандала с Nexo.

От всичко изговорено и публикувано до този момент по темата, включително видеопотвърждения и официални изявления на представители на българското ВПК, както и на политически лица –  е ясно, че боеприпаси от България са изнасяни за Украйна, и то много, използвани са посредници. По този подов имаше скандал между Корнелия Нинова и Румен Радев, както и взаимни обвинения. В същото време Нинова като министър на икономиката по това време по процедура подписва документите отнасящи се за износ на такава продукция, по дефиниция – тя не може да не знае. Български боеприпаси постоянно изплуват в Украйна. Това не е новина.

В статията на Die Welt се твърди, че България е доставяла една трета от оръжията за Украйна през изминалата година. Както и 40% от дизела е идвал от тук.

Посочените проценти изглеждат изключително високи, имайки предвид цялата военна помощ, която се сипе към Украйна. На каквито и обороти да работят заводите у нас, изглежда невероятно да достигнат 1/3 от всички доставки.

Все пак се споменава, че износът се случва по време на неговото публично отричане. Но не са посочени реалистични причини за това. А обяснението, че това може да стане без знанието на коалиционните партньори е просто абсурдно.

Всъщност главни „герои“ на тази статия са Кирил Петков и Асен Василев. Основно Петков. Изглежда така сякаш някои се постарал да ги представи като някаква движеща сила, някакви фактори.

Което при обективно разглеждане е силно съмнително. Пише дори, че едва ли не предложението за изключване на Русия от SWIFT било българско предложение, те убедили другите в ЕС. По другите санкции – също, „българските политици“ предлагат и убеждават лидерите в ЕС! Сериозно – вярва ли някой?

Наистина ли ни обяснявате как Петков ходил от среща на среща с европейските лидери да защитава Украйна. Ако въобще подобно нещо съществува извън нечии фантазии, то едва ли току-що пръкналия се в политиката „шарлатанин“ е говорил от свое име. Да не би да е говорил от името на своите кукловоди? Или пък е играл ролята на пощальон? И също така  – защо български премиер превръща в свой приоритет интересите на чужда държава?

Дали тази публикация не е синхронизирана в партниращи си кръгове? Да излезе първо навън за по-голям ефект? А дали не е свързано с тукашния скандал около Нексо? На някого му е нужно доказване в налаганата от „партньорите“ политическа тема?

Статията има още един ефект – силна негативна реакция в руските медии и аудитория. Там също пропускат, че всичко се случва при публичното му отричане от българските власти заради противоположното мнение на болшинството българи.

Ето и преводът на статията. Линковете – отдолу. На колко процента от написаното бихте повярвали?:

„Когато на 28 април миналата година тогавашният български премиер Кирил Петков пристигна на визита в Киев, човек можеше да се запита какво въобще прави там“,  така започва материалът на вестника.

Журналистите припомнят, че Зеленски се е срещнал с Петков и двамата са обявили пред медиите изключително странна и звучаща незначително договорка – България ще поправя развалени украински танкове. Точно в този момент официално се знаеше, че само България и Унгария от страните в НАТО отказват да доставят оръжие на Украйна.

Всъщност, разкрива вестникът, в същия този момент България вече е задействала таен процес за значителна военна помощ за Украйна. За да избегне доставки на оръжия по официален път, страната ги дава на страни-посредници. Според изчисленията на „Ди Велт“ по този начин България покрива една трета от нуждите на страната, а между април и август осигурява и 40% от дизела за армията. Което е куриозно и предвид факта, че единствената рафинерия, която има България, бе руска собственост.

„Това е историята на една тайна стратегия, с която България помага на Украйна въпреки съпротивата на някои кръгове. Най-бедната страна в ЕС, за която дълго се смяташе, че е вярна на Москва, показа в точния момент смелост, която може да бъде взета за пример от останалите. Въпреки зависмиостта си от Русия и притесненията от руска агресия, България намери креативен начин да застане до Украйна. Зад тази стратегия стоят тогавашният премиер Кирил Петков и финансовият министър Асен Василев“, пише вестникът. И добавя: и при налагането на санкции и откъсването от руския газ България пое водеща роля в ЕС.“

Украинското правителство потвърди информациите ни в тази статия, пише още вестникът.

„Кирил Петков показа интегритет и аз завинаги ще съм му благодарен, че успя да вложи цялото си политическо умение, за да намери решение на проблема с оръжията, заяви външният министър Дмитро Кулеба пред „Велт“. – Историята е проста. Докато някои от членовете на управляващата коалиция в България застнаха на страната на Русия, Петков избра правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от един много по-силен враг.“

Петков се задейства още на 25 февруари 2022 г, научава „Ди Велт“. Ден след нападението на Русия в Брюксел има Европейски съвет и тъй като всеки премиер прави обръщение, срещата се проточва до късна нощ. Кирил Петков обикаля всеки един от лидерите и търси разговор.

Обяснява, че Зеленски няма да оцелее и 24 часа без помощ. Предлага Русия да бъде изключена от системата суифт и да се замразят банковите заеми на Европейската банка за Руската централна банка. Говори с Макрон, с Шолц – повечето лидери са скептични. В крайна сметка обаче Европейската комисия приема предложението му и то се осъществява по-късно.

Паралелно с това Асен Василев участва в срещата на финансовите министри на ЕС в Париж. И там министрите са все още доста колебливи, повечето още не могат да осъзнаят новината за нападението. Василев излиза и държи реч. Но не за икономика и финанси, а обяснява на колегите си какво означава за Путин „денацифирането на Украйна.“

Дава за пример България след края на Втората световна война и посочва броят на убитите инакомислещи, опозиция, интелигенция, свещеници.

Пред „Ди Велт“ участници в тази среща са потвърдили, че речта на Василев обръща мнението на министрите. Два дена по-късно Брюксел започва с икономическите санкции. В европейските кръгове те са наричани „българското предложение“.

Вестникът разкрива и какво точно се е случило по време на визитата на Дмитро Кулеба в София на 10 април миналата година. По това време войната не върви добре за Украйна – тя е успяла да спре руснаците в Киевския регион, но оръжията и мунициите й са изчерпани, а Западът още не е успял да й достави нови. Украйна има нужда от оръжия съветско производство и знае, че складовете на България са пълни.

Зеленски праща министъра си в София. Пред обществеността у нас Кулеба благодари на България за приема на бежанци, но не споменава нищо за оръжия. На закрти врата обаче протичат съвсем различни разговори, пише вестникът. Кулеба обяснява на домакините си, че всичко е на живот и смърт.

Петков отвръща, че вътрешнополитически ситуацията е много сложна, но той ще направи всичко възможно, за да помогне. Правителството дава разрешение на посредници да изнасят българско оръжие  и така решава задачата. Частните производители на оръжия работят под пълна пара. От България излитат пълни до горе самолети с муниции към Полша. Те кацат на летище Ржеш, на 70 км от украниската граница. Това летище е строго охранявано от НАТО и е най-важното за Украйна.  България подсигурява коридори за оръжия и муниции по земя през Румъния и Унгария.

Около една трета от нужните муниции към този момент са именно български, казва Петков. Кулеба потвърждава данните му. Доставките са платени от САЩ и Великобритания.

Проблематично става през юни, когато шефът на „Кинтекс“ Александър Михайлов е отстранен от поста си и изнася данни от търговията с цел да събори правителството на Петков. Той тогава съобщи за износ на стойност 2 милиарда евро.

По същото време дизел за украинската армия доставя и българската рафинерия „Лукойл“. Василев предлага тя да изнася излишния си петрол и предложението му е прието веднага. Около 50% от производството покрива нуждите на България, остатъкът заминава директно за Украйна. И тук се ползва същата хватка – дизелът се изнася чрез посредници. Киев потвърждава и тази информация.

Дизелът се превозва с тирове и се прехвърля и на влакове. По същото време България все още е изцяло зависима от руски газ и петрол и това е причината да не се включи към санкциите, засягащи износа на руски петрол.

Русия разбира за помощта, която България оказва на Украйна. Още през април първият ѝ отговор е истинска хакерска война срещу страната. Хакерски атаки срещу производителите на ток, срещу пощата… Блокирането на изплащането на пенсии се дължи именно на такава атака. В отговор Петков гони 70 дипломата от посолството в София с обвинение в шпионаж.

Според вестника това е и причината Русия да спре газовите доставки за България без оглед на преговори и договорки. Кабинетът на Петков обаче успява буквално за часове да намери втечнен газ от САЩ, в следващите седмици свързва страната с Гърция и договаря газ от Азербайджан. Така българите не усещат липса на газ въпреки спирането на доставките от Русия, разказва „Ди Велт“.

Източници: Клуб „Z“, Die Welt

https://clubz.bg/131979?fbclid=IwAR3Qebdj5Z_CuLa2-C4Yh5nqvNRcmpPId5HqPQrEvIU9i2nJ7YlLMTYM0Wc

https://www.welt.de/politik/ausland/plus243262783/Bulgarien-Das-Land-das-heimlich-die-Ukraine-rettete.html

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram