Коментар

Размисли за объркания ни свят

Автор: Зорница Илиева – журналист и международен анализатор

От Давос дойде фразата, че „Оръжието е мир”. Казал го Столтенберг. То и Оруел бе писал, че „Войната е мир”. Съмнявам се, че има на света нормален човек, който да приеме с разбиране такива думи. Някак не се връзват една с друга.

То пък какво ли се връзва днес по света и у нас. Всичко изглежда нереално и никак не е смешно. Нито жалко, ако човек е запазил здрав разум.

Последната доза недоумение идва от Рамщайн, където надцакването с изпращането на оръжия за Украйна е повече от сигнал за неразбория, която може да срине надценени от десетилетия структури с претенции за мощ и гаранции за сигурност.

Германците нямат желание да изпращат тежки танкове на Киев, Леопард -2, докато Вашингтон не достави свои тежки модерни танкове. Или всички заедно, вкупом, или няма да я играем тази игра самостоятелно.

Помни се в Берлин какви танкове са влезли по време на ІІ световна война и кой им е свалил знамето от Райхстага. За да постави своето. Цяла министърка на отбраната подала оставка, за да не участва в играта под натиск за доставка на Леопард-2 в Украйна. Да им се ненадява човек на германците, че са събрали смелост да се запънат. При такава външна министърка и толкова чужда войска на германска територия.

Какви ли ветрове са задухали, че и шефът на ЦРУ бил на посещение в Киев и нещо поизнервил Зеленски с опасения, че потоците пари и оръжие може и да поспрат в даден момент. Иначе информирал какви са плановете на Москва за настъпление в близките дни. Щатското разузнаване никога не спи. Може и самите руснаци да не знаят какво ще правят след Соледар, ама ЦРУ знае.

Да му мисли Зеленски, че нещо и около него не е цветущо. Гине верен министър, съветник подава оставка с нелицеприятни оценки за президента и политиките му, а редови украинци губят живот безсмислено. Тази война не прилича на мир.

Надцакването не е само за танкове. Помагаме, обучаваме, снабдяваме, подаваме данни и посочваме цели, но не участваме. Другите не искат преговори и  компромиси. Имали си ядрено оръжие и по-добре да ги дразним, да ги провокираме, да изпробваме нервната им система,  ама с мяра, че току-виж Путин не бил съвсем болен и направи нещо като в Крим, неочаквано, и тогава нови санкции, ново стягане на коланите, ново обединение около западни ценности…

Че и за Китай трябва да се мисли. И за Южна Африка, която почнала общи военни учения с руснаците и китайците. Даже в Давос не благоволила да присъства. Пропуснал и Сорос. Какво става с този свят? Няма ред, ясно е.

Въпросът отново е „кой ще мигне пръв” и кога ще има нова Ялта.

Европа я пишат бегала, ама дано не се проточи.

Загиват много хора, а другите са гневни. Няма да приемат повторение на историята, която при всички случаи ще бъде фарс.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram