У нас

Служебното правителство със странно военно питане до КС

Правителството е изпратило запитване до Конституционния съд дали може да се въведе задължителна военна подготовка в мирно време.

Според съобщение, публикувано на страницата на Министерския съвет, кабинетът е одобрил искане до Конституционния съд за даване на задължително тълкуване на разпоредба в основния закон. В нея е записано, че „защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона“, както и, че „подготовката на гражданите за защита на отечеството се урежда със закон“. Искането е свързано с тълкуване на нормата, свързана с подготовката.

Тълкувателният въпрос до Конституционния съд е следният: „Допуска ли Конституцията на Република България въвеждане на законова възможност за задължителна подготовка за защита на отечеството в мирно време на българските граждани със статус на запасни по смисъла на Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, за придобиване, поддържане и усъвършенстване на способностите им за изпълнение на задълженията им във военните формирования“.

Правителството посочва, че „настоящата правна уредба предвижда доброволност при провеждането на подготовката на българските граждани за защита на отечеството.“

Видно от дебатите в Народното събрание по приемането на разпоредбата от Конституцията обаче, от становище на Министерството на правосъдието, от дебатите във връзка с изготвянето на промени в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, съществуват различни разбирания относно принципите при въвеждането подготовката на българските граждани, твърди МС е добавя, че „поради това е нужно тълкуване за изясняване на границите на конституционната норма“.

Странни са тези питания на Служебното правителство до КС относно задължителната военна подготовка в мирно време и как могат да призовават български граждани неясно защо именно сега, изглеждат лошо на фона на обстановката в Европа.

Кое налага това да се прави от служебно правителство, защо е спешно, от къде идва заплахата?

Да не забравяме и че подобен въпрос бе системно отхвърлян години. И описват от евроатлантиците като отживелица, лудост!

Какво се промени?

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ТЕЛЕГРАМ – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram