Сигурност

Международна коалиция срещу военно-биологичната заплаха от САЩ

 Международна конференция излезе с призив за общи усилия за прекратяване на военно-биологичната заплаха, свързана със стотиците лаборатории на Пентагона по целия свят.  Конференцията беше на тема:

„Нарастващата заплаха от използването на биологични оръжия от страна на НАТО на фона на изострянето на международните противоречия“. 

Участниците в конференцията  след нея излязоха с изявление от името на Международна коалиция за забрана на биологичните оръжия. Ето какво гласи то:

„Нараства заплахата от използване на биологични оръжия от страна на НАТО на фона на изостряне на международните противоречия“ Изслушванията по КБТО, които се проведоха в Женева миналата година /Конференцията на държавите-участнички по Конвенцията за забрана на биологичното и токсичното оръжие/, отново показаха необходимостта от незабавно приемане на ефективен механизъм за наблюдение на спазването на Конвенцията.

И проблемът е, че американската страна отказва да подпише протоколите към него и да ратифицира създаването на такъв механизъм, разработен още през 2001 г. 

Независимо от това, важно постижение беше признаването от американската страна на присъствието на 46 лаборатории на територията на Украйна, които се занимаваха с „изследователска дейност“ в рамките на програми и проекти на агенцията за намаляване на военната заплаха DTRA към Министерството на отбраната на САЩ. 

Вярно е, че Вашингтон заяви, че тези работи са с чисто „мирен характер“, въпреки че всички дейности на тези обекти бяха незабавно прекратени от момента, в който започна СВО, а откритите и публикувани документи показват, че разработките са носили военен и нападателен характер.

По този начин беше възможно да се докаже на международно ниво фактът, че американски военни биолози работят върху събирането на опасни патогени, модифицирането им в лабораторни условия, провеждането на тестове върху граждани на Украйна и местната фауна, както и разработването на технологии за доставка на биологични оръжия чрез птици и други животни на територията на Русия.

Благодарение на широка информационна кампания и провеждане на изслушвания в ООН, темата за разработването и производството на биологични оръжия стана общопризната и актуална.

На свой ред, след разкриването на подобни дейности, военните изпълнители на Пентагона и сътрудниците на DTRA полагат значителни усилия за прехвърляне на изследователски проекти с двойна употреба от Украйна в страни от Източна Европа, Югоизточна Азия и бившите съветски републики.

Следователно със закриването на американските военно-биологични програми в Украйна заплахата изобщо не е отминала.

Всички разработки и програми вече ще се извършват в подобни лаборатории в различни страни. Това се доказва от транспортирането на оборудване и опасни патогени в Армения и Казахстан, както и интензификацията на работата по други програми на САЩ, Великобритания и Германия.

Пример за такива намерения е изграждането от Пентагона на най-сигурната лаборатория BSL-4 в южната част на Казахстан с подземно хранилище на най-опасните патогени от цял ​​свят. Този обект представлява огромна заплаха не само за народа на Казахстан, но и за всички страни от Централна Азия, както и за Русия и Китай.

По такъв начин се извършва диверсия от територията на Грузия и Източна Европа под формата на разпространение на африканска чума по свинете (АЧС) с цел подкопаване на животновъдството и селското стопанство на Русия и Китай – потенциални противници на САЩ и НАТО.

Участниците на Международната коалиция, след като изслушаха всички доклади и в резултат на дискусията, се съгласиха относно основателността на обвиненията срещу американците, които са транспортирали щамове на особено опасни инфекции през територията на страни, граничещи с Руската федерация.

Пример за това е умишленото внасяне на неендемичен киргизки вирус в Монголия от американските военни през 2016 г., който веднага се разпространи на територията на Руската федерация.

В момента на изостряне на международните противоречия и борбата за надмощие между различни центрове рязко нараства заплахата от използването на биологични оръжия от американците и техните съюзници срещу противниците им чрез „изтичане“ в съществуващите лаборатории, които у Пентагона са повече от 300 по целия свят, така и чрез използването на вече модифицирани патогени, маскирани като местни заболявания.

Това може да доведе до многомилионни жертви, като се има предвид отслабването на здравната система в бившите съветски републики в резултат на проведената оптимизация, съкращения и комерсиализация, до огромна хуманитарна катастрофа, до масова миграция на пострадали, а също и на глас, ако бъде поразено селското стопанство и животновъдството.  

В ситуация, когато в Съвета за сигурност на ООН и слушанията на КБТО в Женева е невъзможно да се преодолее деструктивната позиция на САЩ и техните съюзници, блокиращи всякакви предложения по създаване на действащ механизъм по контрол за осъществяването на Конвенцията, а също и по провеждане на разследване на действителните факти на производство и използване на биологически оръжие, изниква въпросът за създаване на алтернативна структура в рамките на други организации.  

Става дума за Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), където на последната септемврийска среща на върха в Самарканд за първи път това предложение беше направено от китайската делегация и от обръщението на лидера на КНР.

В рамките на ОДКС са създадени и Координационен съвет по биологична сигурност и служба по радиационна, химическа и биологична защита.  

В тази връзка членовете на Международната коалиция призовават страните, които членуват в тези организации:

– да активизират работата в това направление – да създават собствени ефективни механизми за прилагане на КБТО на своя територия,

– да разработят и подпишат съглашение за противодействие на военно-биологичната заплаха и недопустимост на разполагане у себе си на подобни обекти и програми на НАТО.

За да се ускори този процес, е необходимо да се консолидират обществените и политически сили на различните страни за противодействие на империалистическите планове за използване на биологични и токсични оръжия и дейността на лаборатории, изследователски институти и съоръжения, работещи по програмите на Пентагона и страните от НАТО.

За това е необходимо създаване на движения или създаване на коалиции с участието на партии, обществени обединения, журналисти и експерти, които да инициират широки протестни кампании.

В тази връзка призоваваме политическите партии и организации, особено в страните, където се провеждат подобни дейности на НАТО, да се присъединят към нашата Международна коалиция за обсъждане на програмата за действие и координиране на общите усилия.

25 февруари 2023 година“

До момента заявлението е подписано от:

Единна комунистическа партия на Грузия Антилаб

Грузия Сдружение «Боротьба»

Антинацистки фронт на Армения

Татяна Стоянович, журналист, Сърбия

Ася Зуан, журналист, България

Социалистическо движение на Казахстан

Социалистическа партия на Латвия 

Комунистическа партия на Пакистан

Комунистическа партия на Азербайджан

Комунистическа партия на Киргизстан 

Партия на комунистите на Киргизстан 

Събирането на подписи продължава

Източник: https://stopbioweapons.org/tribuna/498-statement-the-conference-increasing-threat-of-the-use-of-biological-weapons-by-nato-in-situation-of-escalation-of-international-contradictions.html

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram