Видео, По света

Майдан в Грузия заради опит за осветляване на чуждестранните агенти – ВИДЕО, ОБЗОР

Коктейли „Молотов“ и сблъсъци с полицията в Тбилиси по време на мащабни протести след приемането на законопроекта за чуждестранните агенти. Такава бе обстановката вечерта на 7-ми срещу 8-ми март.

Юридически лица от Грузия са крайно недоволни за това, че ще трябва да разкрият източниците на доходите си и ако повече от 20% от доходите постъпват от чужбина, те са длъжни да се впишат в регистър на чуждестранните агенти.

По-рано САЩ открито се обявиха против приемането на законопроекта, въпреки че е като американския закон. В Грузия те имат сериозна мрежа. Държавният департамент на САЩ дори заплаши със санкции при потушаване на протестите.

След приемането на законопроекта стартираха сблъсъци на демонстранти с полицията. „Протестиращите“ мятаха коктейли „Молотов“ по полицията, отговориха им със сълзотворен газ и водни оръдия.

Президентът на Грузия, която е на посещение в САЩ, заяви, че ще наложи вето на закона.

Тя е на посещение в САЩ и докато в нощен Тбилиси течаха сблъсъци, записа обръщение към демонстрантите на фона на Статуята на свободата. Саломе Зурабишвили  заяви:

„Обръщам се към вас, стоящи тази вечер на проспекта Руставели, където и аз не веднъж съм стояла. Днес стоя в Ню Йорк, а зад мен е Статуята на свободата. Тя е символ, заради който Грузия се е борила винаги, заради което стигнахме до днешния ден. Аз съм редом с вас, защото вие днес представлявате свободна Грузия. Грузия, която вижда своето бъдеще в Европа и няма да даде на никого да й отнеме това бъдеще…“ Тя обяви, че ще наложи вето на закона.

След заявлението й, напрежението продължи. На практика тя подстрека допълнително демонстрациите.

Беше направен опит за щурм на парламента.

В последствие полицията изтласка демонстрантите с водни оръдия. Стигна се до използването на шумови гранати и гумени куршуми.

„Изоглавиха“ се грузинците – цяла година не искат да отворят втори фронт на Русия, сега се решили на някакъв контрол на финансираните отвън структури и… вече са на ръба на Майдан…

В сблъсъците в Грузия явно участват и професионални майданстващи. Не се минава и без украинското знаме. Американското посолство, разбира се, подкрепя „мирните протестиращи“. Все пак техните организации биха били осветени.

Говорителят на Държавният департамент на САЩ Нед Прайс заяви, че отговорните за потискането на протестите могат да попаднат под санкции от САЩ. По думите му законът може да постави под заплаха партньорството със САЩ.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс почерта:

„Ние внимателно следим за случващото се пред последните часове в Грузия. Нашият сигнал към народа и правителство на Грузия се състои в това, че САЩ подкрепят всички тези, които мирно отстояват своите фундаментални права за това свободно да изразяват своето мнение и да бъдат чути, на това да привлекат своето правителство към отговорност“.

Коктейлите „Молотов“ и камъните срещу полицията, както и щурмуването на парламента, явно попадат в категорията мирни протести за САЩ.

Зависимите от ЕС също се обадиха. Главата на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че законът е несъвместим с ценностите на ЕС.

САЩ дадоха знак за протестите.

Законът за чуждестранните агенти, срещу който се обявяват бие по грузинските НПО, а повечето от тях се финансират от Държавния департамент на САЩ.

Управляващата партия „Грузинска мечта“ се опитва да излезе от тази зависимост от Вашингтон, защото днешните командващи от Белия дом се опитват да ги провокират към конфронтация с Русия, което не отговаря на интересите на грузинския народ.

Законопроектът е гласуван на първо четене, днес са назначени нови демонстрации и по-всичко личи, че схемата на цветните революции ще продължи.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram