Видео, У нас

На фона на протести решиха да демонтират паметника на Съветската армия – ВИДЕО

Столичният общински съвет реши Паметникът на Съветската армия в София да бъде отстранен. Мнозинството възложи на областния управител да използва правомощията си за преместването на монумента.

Решението бе взето след бурни дебати в СОС, продължили няколко часа. „За“ преместването гласуваха 41 общински съветници, 13 бяха „против“ и 1 „въздържал се“.

Това се случи на фона на протести срещу премахването на паметника. Участници в демонстрациите обясниха, че столична община няма право да вземе подобно решение, тъй като паметникът е държавна, а не общинска собственост.  Те обещават и действия в защита на паметника.

От рано сутринта пред общината се бяха събрали на протест представители на различни партии и организации – имаше представители на „Възраждане“, „Русофили за Възраждане на Отечеството“ и „Атака“, които сега са в коалиция „Неутрална България“, партия МИР, Левицата и други.

Видяха се лозунги „Смърт на фашизма“, „Не пипайте паметника на Съветската армия“, „Не на войната с паметниците“.

Пред паметника на Съветската армия се събраха от партия БСП, „Български антифашистки съюз“ и други. Те направиха жива верига около паметника и обявиха, че ще го защитават. Някои допълниха, че трябва да се брани не само паметника, но и да не се допусне въвличането на България във война.

От там протестиращите се преместиха пред общината, където полетяха яйца и червена боя по сградата на фона на скандирания „Фашисти“, „Предатели“, Оставка“.

Лидерът на ПП Атака Волен Сидеров коментира последствията за България, ако Москва не се беше застъпила за страната ни в края на ВСВ –

 

О.з. ген. Димитър Шивиков коментира дали можем да гледаме на паметника на Съветската армия и като на български паметник и защо –

Атанас Панчев от партия „Русофили за възраждане на Отечеството“ обясни мотивите си за протест срещу опитите за демонтиране на паметника –

Атанас Стефанов от партия МИР се опита да посети заседанието на Столичния общински съвет по време на дебатите за премахване на паметника на Съветската армия, но не беше допуснат. Какво заяви той –

Ето какво заявиха и представители на партия „Възраждане“ –

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram