Избрано, У нас

Два американски стратегически бомбардировача В-52 кръжаха с часове над Хасково

Два стратегически бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress на американската армия извършиха тренировъчни мисии над Хасково и Кърджали. В продължение повече от два часа самолетите, част от ядрените сили на САЩ, летяха в кръг над Югоизточна България.

Това се случи на 9 март, докато в София течеше дебат за паметника на Съветската армия.

Полетите са започнали около 11:40 часа и са продължили до около 13:15 ч. По-късно самолетите са се отправили към Румъния, където единият най-вероятно е презаредил гориво във въздуха от въздушната цистерна Boeing KC-135R Stratotanker.

Данните в сайта FlightRadar24 пък показаха, че бомбардировачите са излетели от летище в Испания, намиращо се близо до Севиля.

Самолетите са се движели на около 7000 метра надморска височина, което ги е направило по-лесни за наблюдение. Таванът на полета на Boeing B-52H Stratofortress е двойно по-висок. Бомбардировачът може да носи 32 тона бомби и ракети.

Кръглите следи от самолетите в Хасково публикуваха Мариела Атанасова.

В края на февруари американските В-52 за пръв път прелетяха над България. Мисията им е едновременно учение и демонстрация на сила.

Четирите стратегически бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress, способни да носят и ядрено оръжие, пристигнаха в Испания три дни, след като президентът Владимир Путин замрази участието на Русия в Договора за стратегическите нападателни оръжия – СТАРТ 2, след дълъг период, в който американската страна отказваше да съдейства на руската.

Boeing B-52 е разработен в средата на миналия век като бомбардировач, чиято основна задача е да носи ядрено оръжие. Днес самолетът е въоръжен не с ядрени бомби, а с ракети, които могат да носят ядрен заряд. Бомбардировачът обаче може да е въоръжен и с голяма гама от конвенционални оръжия.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram