Избрано, Позиции и въоръжение

Американски дрон падна в Черно море след среща с руски Су-27

Европейското командване на ВС на САЩ твърди, че руски Су-27 се е ударил над Черно море с американски разузнавателен безпилотник MQ-9 Reaper, дронът е паднал в международни води.

„Наш самолет MQ-9 е изпълнявал обичайни операции в международното въздушно пространство, когато е бил прихванат и свален от руски самолет, което е довело до падане и пълна загуба на MQ-9» – каза командващия на ВВС на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Б. Хекер.

Европейското командване на САЩ (USEUCOM), твърди, че в резултат на „опасни и непрофесионални“ действия на руските летци американския разузнавателно-ударен дрон от оперативно-стратегическото звено MQ-9 Reaper е бил облян с керосин, таранен и свален. Те твърдят, че един от руските самолети Су-27 е задянал винт на MQ-9, заради което дронът е паднал, а преди сблъсъка Су-27 изхвърлял гориво и прелетял пред БПЛА.

Джо Бадън е информиран за инцидента, съобщиха от Белия дом. САЩ продължават полетите над Черно море, независимо от инцидента, допълват от там.

Руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов е извикан в Държавния департамент на САЩ.

Министерство на отбраната на Русия коментира инцидента с американския БПЛА така:

„Сутринта на 14 март в района на Крим е фиксиран полет на американски безпилотник в направление към границите на Русия. Полетът на безпилотника на САЩ се е извършвал с изключени транспондери с нарушаване на границите на района на режима за използване на въздушното пространство.

След откриване на американския безпилотник във въздуха са вдигнати изтребители. В резултат на рязко маневриране на безпилотният самолет на САЩ е преминал в неуправляем полет със загуба на височина и се блъснал във водната повърхност.

Руските изтребители не са използвали бордово въоръжение, не са встъпвали в контакт с безпилотния летателен апарат и благополучно са се върнали на летището на базиране.“

Вдигна се много шум около падналия американски разузнавателно-ударен дрон MQ-9.

Версиите за случилото се разминават.

Но анализатори отбелязват, че това не е толкова важно, тъй като свалянето на безпилотния апарат е нещо, което е трябва да се случи отдавна. Тъй като именно чрез натовските дронове се координират атаките на ВСУ, а американската разузнавателна дейност там е в полза на ВСУ, използва се срещу обекти в Крим. А въпросният MQ-9 се е насочил именно натам.

Експертът по сигурността Боян Чуков коментира случилото се като втори „жълт картон“ през последните десетина дни на Пентагона от МО на РФ. Като първи Чуков уточнява: „Първият „жълт картон“ бе преди около седмица, когато руска ракета „Кинжал“ порази цел в Западна Украйна на 20 км. от полската граница.“

Според информации в руски телеграм-канали и публикувани аудиозаписи отломки на американския дрон вече са били извлечени от морето от руската страна.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

One Comment

  1. Гражданин

    Америка няма място в Европа и над Черно море!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram