По света

Циркът със заповедта за арест на Путин и руския детски омбудсман

На 17 март Международният наказателен съд в Хага издаде международна заповед за арест на президента на Русия Владимир Путин, а също и на упълномощената по правата на децата Мария Лвова-Белова.

МНС в Хага няма юрисдикция в РФ, САЩ, Китай, Индия, Израел и Иран. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира заповедта за арест на Путин така:  „Решението на МНС за нашата страна нямат никакво значение, включително и от правна гледна точка.“

Според сръбския президент Вучич заповедна е стъпка към най-големият конфликт в историята на човечеството.

В посолството на Русия в САЩ заявиха, че САЩ подкрепят разпалената от МНС „безпрецедентна правова вакханалия“ само в собствен интерес, въпреки че знаят че Москва не поддържа юрисдикция на ведомството, както и Вашингтон.

При това САЩ премълчават за зверствата в Ирак, Югославия и Виетнам, отбелязват в посолството. А президентът на САЩ Джо Байдън нарече решението на МНС „оправдано“.

Международният наказателен съд в Хага уж някога възнамеряваше да разследва военните престъпления на САЩ в Афганистан, но след като щатите ги заплашиха със санкции, се отказаха.

От момента на създаването на МНС в Хага след войната в Югославия и геноцида в Руанда САЩ гледат с лошо око на организацията, въпреки че подписват Римски статут, до ратификация не се стига. А един от последните укази, касаещи МНС, подписва Тръмп. Той гласи, че САЩ имат право да използват всякакви средства, включително военни, за освобождаването на лица, задържани или арестувани от МНС. Тласък на този закон дава делото за нахлуването на САЩ в Афганистан. Генералният прокурор на МНС се опитал да разследва престъпления на американците и попаднал под санкции.

Заповед за арест е издадена и на упълномощената по правата на децата Мария Лвова-Белова. В Хага считат, че тя заедно с президента на Русия уж е виновна за „депортация“ на население от регионите, които по-рано са били под контрола на Украйна. А всъщност хората са евакуирани на безопасни места и вадени из под обстрелите и разрушенията. Цивилни често се използват от ВСУ като жив щит, но свидетелствата им биват заглушавани.

Оказва се, че жителите на Донбас, включително деца, е трябвало да умрат под бомбите на ВСУ – така реагира Кадиров на заповедта за арест на детския омбудсман Мария Лвова-Белова. Той посочи:

„И спасяването на децата на Донбас се класифицира от тях като депортация. Аз, разбира се, винаги съм знаел и говорил за това, че на Запад са си свили опашките от страх пред каубоите, но тук новината не е странна, а по-скоро до абсурд смешна – да бомбардираш деца не е престъпление, а да ги спасяваш е депортация.“

Той допълва, че в Русия децата от Донбас за ги приютили, нахранили, пуснали на училище. И подчерта, че международната съдебна инстанция е показала, че няма независим статут и ловко се е хвърлила под презокеанския господар, изпълнявайки неговите заповеди.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram