Видео, У нас

9 май – чествания и провокации – ВИДЕО

9 май в София. Ден на победата над нацизма.

Столична община отказа да съгласува провеждането на „Безсмъртния полк“ в София в последната минута.

Шествието трябваше да мине по тротоарите, вместо по обикновения маршрут.

Официалната част от честванията на Деня на победата над нацизма бе пред паметника на Съветската армия.

Там от по-рано там дежуреше охрана от доброволци, които се опитваха да опазят паметника от вандализъм.

Но на 9-ти сутринта полицията допусна двайсетина протестиращи, които настояват за демонтаж на паметника, да се качат в самото подножие и крещейки да пречат на почитането на паметта на загиналите във война. Те носеха плакат  с надпис „Искаме български паметник“ и скандираха обиди към събралите се. По време на минутата мълчание в памет на загиналите продължиха да крещят.

По тесния коридор между двете противопоставящи се групи и полицията, която ги разделя,  хората се качваха, за да поднесат цветя и венци.

В София честването започна със слово на посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова. В обръщение към участниците в митинг-концерта тя отбеляза приноса на българските антифашисти за общата Победа и подчерта безполезността на войната с паметници.

По време на събитието беше предадена и частица от вечния огън от Александровската градина в Москва, която бе доставена в България от представителите на Руския народен фронт Максим Рибаков и Максим Кошелев в рамките на кампанията „Огън на паметта“.

Столична община на практика официално пусна вандалите на паметника на Съветската армия в София по време на тържествата по честването на 9 май – Ден на победата над нацизма.

Във видеото – малко повече за охраната на паметника и провокациите.

Лично нашият екип снимаше доброволната охраната на паметника още по времето, когато в България се правеха протести срещу избиването на мирните жители на Донбас от страна на Киев – 2014-2015 година. Много малко медии показваха тези протести.

Запознахме се с Димитър Петков покрай тези протести, в които той участваше. Още тогава той организираше охрана около паметника на съветската армия около 9-ти май.

В охраната на паметника през годините участваха различни хора, представители на разни организации, но всички се обявяваха за съхраняване на историческата памет.

Тази година охраната бе за малко повече дни. Хората се редуваха на смени. Но набезите също бяха повече.

На 9-ти сутринта Столична община пусна официално „протестиращи“ пред паметника, които изтласкаха доброволците, а двете групи раздели кордон полиция.

Това бе специално направено по времето на официалното отбелязване на годишнината на площада пред паметника.

Вандалите, които настояват за демонтаж на паметника и се обявиха въобще срещу отбелязването на 9-ти май, изподраскаха паметника от своята страна и го облепиха със стикери, под зоркия поглед на охраняващата ги полиция и докато крещяха в опит да заглушат официалните гости и да попречат на събралите се, които искаха да отбележат празника и почетат паметта на загиналите.

Вечерта на 9-ти на паметника също останаха доброволци, които очакваха нови набези от протестиращите по улиците соросоидни групи.

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram