Видео, Избрано, По света

Децата като разменна монета. Провалена провокация на украинските служби  – ВИДЕО, втора част

Украински телеграм-канали писаха за това как тинейджър от Мариупол се опитал да се върне в Украйна, но руските специални служби не са му дали.

Всъщност украинските специални служби да се опитали да примамят младежа от Русия на територията на Украйна, заплашвайки да убият близките му. Това става ясно и от неговият собствен разказ.

Украинската провокация с псевдоотвличането на дете, спасено в Донбас, се провали.

Седемнадесетгодишният мариуполски сирак Богдан Ермохин, който беше евакуиран в Русия в разгара на военните действия в града, получил обаждания от Украйна.

Тайните служби на Киев заплашвали момчето и го карали да замине за територията на Украйна през Беларус.

Преди две седмици на Богдан позвънила от Украйна някаква Екатерина. Тя се представила за юрист, но поведението й предизвикало подозрение.

Става дума за подготвяна провокация, в резултат на която непълнолетният е трябвало да попадне в ръцете на СБУ.

Украинската пропаганда се е надявала да превърне „спасяването“ на Богдан в гръмка „победа“, предназначена да покаже „грижата“ на Киев за своите граждани и отново да демонизира Русия, обвинявайки я в отвличане на украински деца.

Обаче Богдан направил всичко, за да се провали замисъла на украинските специални служби.

Страхувал се е за живота на свои близки, които фактически са заложници в Украйна, но не е искал да напуска Русия.

Затова формално следваки указанията от чужбина, той „забравил“ вкъщи паспорта си, а също оставил множество подсказки, по които неговите приемни родители заедно с правоохранителните органи са успели да го намерят.

Показателно е, че след като е станало известно, че юношата няма да отиде в Украйна, сътрудничката на СБУ, представяща се за адвокат, е започнала да моли Богдан поне да запише видео за това, че него го държат насила на територията на Русия.

Сега тинейджърът е вкъщи, а видео с него показаха руските телевизии.

https://amp.vesti.ru/article/3285934

От медиите стават известни още детейли от историята на Богдан.

През 2014 година Богдан загубил майка си. По-късно в Мариупол неизвестни са застреляли баща му, престъплението не е разкрито. Момчето е попаднало в приемно семейство, което е напуснало града с началото на специалната военна опареция. Богдан останал.

Младежът, помнещ зверствата на украинските бойци в Мариупол, нееднократно е заявявал подкрепата си за руската армия.

Бойните действия са го застигнали в общежитието на училището, където учил автомеханика. За да спасят децата, руските военни ги евакуирали в един от медицинските центрове на Донецк.

След това заради регулярни обстрели били преместени още по-далеч от фронтовата линия. Богден се оказал в детски дом в Егоревска, а после сам си избрал приемни родители, които възпитавали 11 деца.

Там той се чувствал обичан, но спокойствието му било нарушено от обажданията от Украйна.

Жената, представяща се за негов адвокат Екатерина, заявила, че момчето трябва спешно да се върне в Украйна. След получаването на отказ започнали намеци със заплахи:

„Каза, че знае за мен цялата информация, къде живея, къде уча, в колко часа излизам. И ми казва: или теб ще те вземат, или сам ще дойдеш“. – разказва Богдан.

Предали на Богдан инструкции, превели на карта 20 хиляди рубли, показали му къде трябва да пристигне тайно и къде да премине държавната граница.

Майката на приемния син Ирина Рудницкая разказва, че Богдан не искал да напуска новото си семейство и затова саботирал инструкциите, специално забравяюки собствения си паспорт.

Историята се оказва в центъра на вниманието в Русия по време на прес-конференция на уполномощената при президента по правата на децата Мария Лвова-Белова в руското МВнР. Детският омбудман добре познава Богдан. Тя е участвала в неговото спасяване и реабилитация. Мария е убедена – случаят с юношата е провокация с участието на чуждестранни специални служби.

„Имаме данни, че него са го водили няколко агента. Това е била планомерна операция и буквално в последния момент ние със силовите структури успяхме да го спрем на границата. Много е нечестно да се спекулира с емоциите на децата. Много е нечестно да се заплашват техните близки, както в случая с Богдан. Неговата по-голяма сестра се намира на територията на Украйна“ – отбеляза тя.

Фактът, че тази операция е била много важна за служителите на специалните служби на Украйна, се потвърждава и от съобщенията в месинджърите.

Максималната скорост на изпращане на SMS донякъде напомня на изключителна истерия.

В съобщението кураторът моли момчето да запише видео съобщение и да каже, че уж наистина иска да се върне в Украйна. След това има телефонен разговор.

„Сега ще се измислят всякакви истории за нашата страна, ще записват видеа, фалшифицират снимки, за да отвлекат вниманието от проблемите с децата, които се намират на територията на Евросъюза“ – заяви Мария Захарова – говорител на руското външно министерство.

Мария Лвова-Белова подчерта, че основната цел за страната са интересите на децата и семействата. А това означава, че за спасението на непълнолетни, в това число от зоната на СВО, ще бъде направено всичко възможно.

Очевидно е, че чуждестранните специални служби, които са подготвяли бягството на Богдан, всъщност не им е пукало за самия юноша. Него са го заставили тайно да премине почти 1000 километра, да се опита да премине границата без документи, да изпитва страх. За щастие, младежът не е станал разменна монета. Той се е върнал при семейството си.

Децата като разменна монета. „Те бяха дадени за танкове.“ – ВИДЕО, първа част:

Децата като разменна монета. „Те бяха дадени за танкове.“ – ВИДЕО, първа част

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram