Сигурност

Последствията от използването на снаряди с обеднен уран. Афганистан

Телеграм-каналите @vysokygovorit, @voenacher и @rybar повдигнаха важния въпрос за последствията от използването на обеднен уран от украинските формирования в светлината на доставките на лекарства за намаляване на радиоактивното въздействие.

От Рыбарь коментират:

В случая е интересно как Западът се опитва да убеди обществеността, че заплахата от използването на подобни боеприпаси е минимална, позовавайки се на липсата на потвърдени данни. Това не е така. И последствията са ясно видими не само от резултатите от войните в Ирак или Югославия, но и в Афганистан.

Американците са използвали боеприпаси с обеднен уран от щурмови самолети A-10 Warthog и бомбардировачи B-1B и B-2, въпреки че все още официално отричат ​​това. Само в битката при Тора Бора са изстреляни около 32 бомби GBU-31.  И ако сега погледнете статистиката, ситуацията наистина изглежда потискаща.

🔻Въпреки че все още няма точни данни за здравословните проблеми в Афганистан и няма да има през следващите години, броят на пациентите с рак нараства всяка година. През 2008 г. те бяха около 14 хиляди, през 2009 г. – вече 16. Според последните официални данни, публикувани от СЗО, броят на хората, диагностицирани с рак, е 22 817. До 2035 г. се предвижда скок до 40 хиляди случая. И това са само регистрирани случаи на конкретно заболяване, без да се вземат предвид други последствия.

Трябва да се отбележи, че най-голям брой хора, диагностицирани с рак, са в югоизточните и южните провинции, включително Нангархар и Пактия, както и Херат, Фарах и Балх, региони, където американските войски активно използваха авиацията, за да ударят талибаните.

🔻Ако по време на удара по обектите на ВСУ в Хмелницки е бил ударен склад за снаряди с обеднен уран, последствията от изхвърлянето на радиоактивни елементи със сигурност ще се почувстват след години.

И трябва да се очакваа приблизително същото като в Ирак, Югославия и Афганистан.

Източник:

https://t.me/rybar/47603

ЗА ПОВЕЧЕ ВИДЕА И НОВИНИ – последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram