Православие

Християнско чудо привлича български поклонници в Гърция – ВИДЕО

Автор: Васил Жечев – режисьор и журналист

Недалеч от село Вунена, Тесалия, област Килере в Северна Гърция, всяка година се случва едно чудо.
Чудото с кръвта! – поредното християнско чудо от православния ни свят. От незапомнени времена поклонници от цяла Гърция се стичат към храм Свети Николай, за да видят дървото, което в деня на честването на паметта на светеца Николай Нови плаче с кървави сълзи точно на 9-ти май. Течността е яркочервена с всички характеристики на кръв с изключение на това, че няма кръвна група.
На това място Светото предание свидетелства, че е бил загинал мъченически св. Николай Нови.

Свети Николай е роден през втората половина на IX-ти век и произхожда от източната част на Римската империя. Според житието му идва от „земята на Йона, небесния Изток“, но днес не можем да извлечем абсолютно точни данни за истинската родина на светеца, нито за неговия етнос. Известно е обаче, че в периода на своята младост св. Николай живее по времето на управлението на император Лъв VI Мъдри. Той е военачалник, който със своя легион от войници отблъсква атаките на арабските нашественици, борещи се за надмощие и контрол над Средиземноморието. В последната си битка той е заловен със своите другари и след като отказва да се отрече от Христа и да приеме исляма бива жестоко убит.

Според житието на светеца на това място той е бил привързан на дървото, като преди да бъде убит е измъчван. Тялото на светеца е било прободено с множество стрели, от които кръвта му е изтекла, умирайки в агония. Дървото, на която е бил убит е изсъхнало във времето, но чудото се проявява и в ново дърво, издънка на старото, напомняйки ни за мъченическата му саможертва.

Това чудо, с което просиява по Божия воля св. Николай Нови, започва да се случва след откриването на мощите му. В негова чест през 1883 е построен храм, параклис и манастир към него, на самото място на мъченическата смърт на свети Николай нови, което Светото предание, а и самото чудо посочват недвусмислено. Този район някога е бил със силно българско присъствие, за което може да съди по названията на топонимите тук.

Самата местност е Тирнаво, което идва от славянския топоним Търново. Светецът обаче няма националност, трудно може да се каже дали е бил точно българин или грък, но при всички случаи е бил военнослужещ в Римската армия. Православен! За това и тук, на мястото на чудото, на разстояние около половин час от град Лариса, търсейки застъпничеството на светеца пред Бог, се събират не само гърци, но и българи, сърби, черногорци, румънци, руси и украинци. Изобщо представители на почти целия православен свят.

* Стигането до храма е сравнително лесно. Единият вариант е да направите това сами, като по средата на пътя Лариса-Кардица, поклонниците след село Вунена трябва да следват от там насочващите табелите до самият храма. Той е на по-малко от 5 минути от селото. Другият вариант е да се включите в организираните екскурзии от Поклонническия център към Софийска митрополия.

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram