По света

Еврозоната обеднява, БВП на САЩ расте

Любопитни цифри за обедняването на страните от еврозоната в сравнение със САЩ изнасят от Европейския център за международна политическа икономия в Брюксел.

През 2008 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната и САЩ по еквивалентни текущи цени беше съответно 14 200 милиарда долара и 14 800 милиарда долара (13 082 милиарда евро и 13 635 милиарда евро).

Петнадесет години по-късно БВП на европейците едва надхвърля 15 000 милиарда, докато в САЩ БВП скочи до 26 900 милиарда.

Така разликата в БВП между страните от еврозоната и САЩ е 80%.

Привежда се класация по БВП на глава от населението на американските щати и европейските държави: Италия е пред Мисисипи, най-бедния от петдесетте американски щата, а Франция се намира между Айдахо и Арканзас – съответно 48-ия и 49-ия щат на Америка.

Германия – бившият локомотив на европейската икономика, превърнала се в бледа сянка на себе си, се сгуши между Оклахома и Мейн (38-о и 39-о място).

Великобритания формално не е включена в еврозоната, но по БВП отстъпва на щата Мисисипи.

Причината за този разрив, както обобщава бизнес публикацията на Wall Street Journal, е „неумолимото обедняване на Европа“.

„Европейците са изправени пред нова икономическа реалност, която не са познавали от десетилетия: те стават все по-бедни. Европа не разполага с ресурсите на САЩ, а скъсването с Русия влоши и без това плачевното състояние на европейските икономики.

https://cdn.ecipe.org/wp-content/uploads/2023/06/Fig3-1520×2048.png

https://ecipe.org/publications/comparing-economic-growth-between-eu-and-us-states/?_gl=1*1uvezor*_up*MQ..*_ga*NTU0MjQ3MjExLjE2ODgzODE1MTQ.*_ga_T9CCK5HNCL*MTY4ODM4MTUxMy4xLjAuMTY4ODM4MTUxMy4wLjAuMA

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram