У нас

Проблемът е, че след толкова лъжи, човек вече не може да им вярва…

Няма да се продават земи и тази тема е приключена, заяви министър-председателят Николай Денков в рамките на блицконтрола в парламента на въпрос от „Има такъв народ“ относно кореспонденция между министъра на финансите и министъра на земеделието и храните за продажба на земи от Държавния поземлен фонд през 2025 г.  В тази връзка Станислав Балабанов (ИТН) попита има ли доблестта да поиска оставката на министъра на финансите Асен Василев.

Каквито и писма да са разменяни между Министерството на финансите и Министерството на земеделието, говорих и с двамата министри, никой от тях няма нито желание, нито намерение, няма и финансова изгода да се продават земи, заяви в отговор премиерът.

Междувременно Аграрната камара възрази срещу продажбата на 700 хил. дка държавна земя.

„Държавата трябва да пази своята земеделска земя. Единствено, когато се налага да се обезщетяват граждани, може да служи за поименни компенсационни бонове“, коментира пред БНР Светлана Боянова, изпълнителен директор на Аграрната камара, намерението да бъдат продадени чрез компенсаторни бонове 20 % от държавния поземлен фонд за приходи в държавния бюджет.

Това не е фалшива новина, заяви Боянова и припомни, че  когато Мирослав Найденов беше земеделски министър, темата отново излезе на дневен ред, но процесът беше спрян.

„Проблемът е в това, че има законова възможност да се проведат търгове за продажба. Дали е целесъобразна, етична и морална е друг въпрос. Едва ли в момента има такава крещяща нужда за бюджета, че да се прибягва до продажба на 700 000 декара земеделска земя. Мотивът, че няма достатъчно пари за 2024 година не издържа, защото земеделският министър го е казал като намерение за 2025 година и това е записано на страница 13 в Програмния бюджет на Министерството на земеделието и храните. Явно целите са съвсем други“, коментира Светлана Боянова.

Последвайте ни в Телеграм: https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram