Коментар

Размисли за ОССЕ

автор: Зорница Илиева, журналист и международен анализатор

Борел в Скопие казал, че е добре дето Лавров дошъл за срещата на ОССЕ там. Да чуел какво мислят за Русия и нейната агресия в Украйна външните министри на европейските страни плюс Блинкен или заместилия го след напускането на срещата от О,Брайян, пом.държавен секретар.

Няма как Вашингтон да не чуе какви ще ги говори Лавров в Скопие, въпреки демонстративното напускане на някои, не всички западни представители, по време на неговото изказване.

Ама наистина ли Борел си мисли, че Москва не знае какви ги творят и говорят в Брюксел? Не знаят за позициите на членките на ЕС по отношение на Украйна, санкциите, злословията по отношение на Путин и Русия като цяло, за отношението към руските граждани, решили се да пътуват из Европа, за спирането на участия на руски спортисти и артисти по европейски сцени, за забраната на Чехов, Пушкин, Достоевски и т.н.?

Не само знаят, но се и научиха незабавно да отговарят „по огледален начин,” както се изразяват в Москва. На санкции отговарят със санкции. И те гонят съответни дипломати.

Когато Нидерландия казва, че ще върнат на Украйна експонати от музеи в Крим, които са били на изложба /преди 2014г/ на атрефакти от тази вече част от Русия, отговорът, че „ще ни принудят да влезем в Киев и сами да си ги вземем”. Не си поплюват някои руски представители. На принципа „каквото повикало, това се отзовало”.

Та каквото и да казва Борел, едва ли чутото от Лавров в Скопие ще бъде докладвано в Москва, защото то се знае предварително. Няма изненади.

Там играта е друга и Блинкен го показа нагледно. Не допусна да се срещне и размени реплики с Лавров.

Едва ли го е страх от Лавров. Те си говорят задкулисно. А на останалите ще се показват мускули.

Блинкен ще тича към Тел Авив, че там пожарът гори и нещо не го чуват добре лидерите на Израел.

Призовава ги да „щадят” цивилните. И как ще стане при тези бомбардировки? Нещо не са се разбрали кой ще води бащина дружина в Газа и трябва време.

Мирисът га газ и нефт пред Газа ги влудява.

Но след като и „Република” в Италия пише, че „България затвори небето си за полета на Лавров, за да позволи на Блинкен да закусва в Скопие без руснака” значи нашето външно не става за друго освен ирония.

Даже външната ни веднага след Блинкен напуснала Скопие.

Бива васалност, ама поне го правете не така унизително и явно. Като са оставили в Скопие една наша посланичка дали ще замажете ситуацията?

Същото като с О,Брайян.

А кой и как разрушава ОССЕ и дали сега тази организация ще бъде укрепена, да му мислят и във Виена. Нали там е позиционирана тази организация, която и според Шаленберг е в криза.

На мода определено е НАТО.

Така че и Лавров, и Блинкен като котките маркираха в РСМ територии, към които имат претенции за влияние, а послушковците само се надскачат. Без полза, но ефектно. За радост на журналистите.

Други и на друго ниво ще решават проблемите на света.

Мислете.

Последвайте ни в Телеграм: https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram