Коментар, Православие

Размисли за Църквата ни

Зорница Илиева, журналист и международен анализатор:

„Размисли за Църквата ни

Мине-не мине време и познато родно войнство започва да клейми Църквата ни, защото не признавала почетената с томос от Вартоломей самостоятелна украинска църква, отделена от Московската патриаршия, с която са били заедно столетия.

Тази година за първи път отделената украинска църква чества Рождество Христово на дата като на Запад.

Нашата Църква запазвала мълчание и по отношение на искането за самостоятелна Македонска църква. Каквото и да означава това. Имало искане Вартоломей да предостави същия томос и на МПЦ.

Според тази шепа воюващи с Патриаршията ни дейци нашият Св.Синод по този начин разединявал православието и бил под опеката на Руската Патриаршия.

Тя пък воювала с Вартоломей и не общувала с него.

Вартоломей, вселенски патриарх, грък по произход, турски гражданин и по обществена тайна пряко свързан със съответни институции, ни лук ял, ни лук мирисал заради раздробяването на православни сестрински църкви, без съобразяване с исторически факти, традиции и канон.

Намесата в църковни дела на светски личности с определена геополитическа насоченост винаги носи разкол и разединение не само на православното паство, но и на цели държави.

Защото Църквата е един от крепителите на държавността. Видя се колко украинци са били на посрещането на Рождество от новата украинска църква. Народ във война и тотално объркан от натиск да приема политически решения с метода „разделяй и владей” не може да бъде упрекван.

Известно е, че Бог забавя, но не забравя.

Украинците сами ще намерят пътя към единното православие. Ще им е нужно. Не само за опора. Няма нужда наши да нахъсват нещата, защото се създава усещане за поредна поръчка. В даден момент.

Въпросът с МПЦ не е лъжица за всяка уста. В Св.Синод на БПЦ има достатъчно мъдрост, за да намерят и те правилния път и то без да се отказват от заветите на предците ни, от историята на Охридската патриаршия, от истината за битката, която се е водила за самостоятелна Българска църква, където Повардарието е имало своята важна роля.

Защо Радиото ни точно в този момент дава ефирно време за едностранно представяне на позиции относно църковни въпроси за „независима македонска църква” и се позовава на примера на „самостоятелната украинска църква” е въпрос, на който няма да има отговор.

Патриархът ни е болен, но Св.Синод си е на място.

Няма как да не е наясно с канона, интересите на БПЦ и държавата ни. Особено за РСМ.

И едва ли ще тръгне към разкол и разединение.

Достатъчно е, че разединиха народа ни с рушенето на паметници, че сеят омраза с налагана русофобия, че приемат закони, които не намират разбиране и подкрепа от голяма част от обществото ни и се хвалят с някакъв полу-Шенген, който може само неприятности да донесе в бъдеще. Има теми, които са толкова щекотливи, че там трябва да се пипа с честни и чисти ръце.

И само в името на България. Нашата.“

Долу цензурата! Последвайте ни в Телеграм – https://t.me/efir_info

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram