Коментар

Решетников за българските приятели и враговете

Леонид Решетников, генерал-лейтенант в оставка от СВР РФ и историк, публикува в своя Телеграм-канал коментар относно някои негативни публикации в Русия относно България.

В него той обвинява авторите на подобни текстове, че на практика помагат на американците за преформатирането на отношението на българите към руснаците.

В края на текста публикуваме линк към цялото изказване в оригинал.

Ето и някои моменти от него:

– В социалните мрежи се разрази кампания против България и българския народ. Постоянно се внушава, че това е народ от предатели.

– Решетников отбеляза, че това е лъжа и че, трябва да се знае историята и реалната ситуация в България.

– България 25 години е в НАТО. И НАТО, САЩ и англичаните правеха всичко, за да окомплектоват в българското ръководство хора, които са им абсолютно предани, готови да изпълнят всяко указание.

– А как се оказа България в НАТО? Съветският съюз рухна, отказа се, Елцинска Русия ясно взе курс – „няма да разглеждаме даже въпрос за някакви съюзници, партньори в Източна Европа. Всичко това го даваме на Запада.“ И го дадоха. И тези, които стояха на нашите позиции, се оказаха без подкрепа, без тил.

– Това, което се случи и в Украйна. Поддържахме ли в Украйна русофилски, руски организации – не. Ние се опитвахме да водим преговори с предатели… Ние ще им доставим газ, ние ще им дадем кредити и те ще държат правилната позиция. Същото се случи с Източна Европа и с България. Един газопровод, втори, и вие ще сте добри приятели… Не!

– Елцин, 96-та година, на последното българско правителство, което беше от съветофили и русофили, каза на Жан Виденов, който дойде тук и каза „Борис Николаевич, не трябва да прекъсваме икономическите връзки, подкрепете ни, ние няма да влезем в НАТО“, на това Елцин каза „Ние не възнамеряваме да се караме със Запада заради вас. Викат ви в НАТО – влизайте! Самите ние скоро ще влезем в НАТО!“ Първопричината на всичко – ето я. Трябва ясно да го разбираме, когато предявяваме претенции.

– За 25 години в българското ръководство се събра боклук. Така окомплектоваха страната, която взеха под свой контрол. И в тази ситуация – да, те могат да бъдат критикувани, с всякакви думи, те заслужават това, дебили, предатели, но ги отделяйте от народа, от тези хора, които в тази ситуация водят постоянна борба. За Русия са стотици хиляди българи. Какво правите, Прилепини и другата паплач?! Защо го правите? Ние знаем инструкциите на ЦРУ и МИ-6. Главната задача по България – да преформатират настроението на хората, да ги отвлекат от тези съветофилски и русофилски представи, да ги обърнат.

– Тече съпротива.

– Затова когато нападаме, ние бием преди всичко не по мръсниците, на тях не им пука за статиите на Захар Прилепин, на тях не им пука за някакъв автор от „Съвършено секретно“, който е написал всякакви глупости, на тях не им пука, а на нашите приятели, които водят тази борба без съществена подкрепа от Русия, която ние не можем да окажем на натовската страна, а по-рано можехме и не оказвахме, те водят този удар по тях.

– Българите ще кажат на нашите приятели русофили, многохилядни русофили, „ето, вижте, руснаците се отвръщат от вас, защо ни призовавате да съхраняваме любов и уважение към Русия“. Какво правите? Ние знаем техните инструкции – да се разпали ненавист между българите и руснаците един към друг. Вие и с това се занимавате – може и съзнателно, а може и от глупост…

– Вместо сега да се критикува жестоко ръководството на страната, в същото време да се подкрепят и да се говорят ободряващи думи, дори само думи, на тези хора в България, които стоят, даже може да се каже на смърт, опитвайки се да защитят…

– България не е воювала със СССР. Дипломатическите отношения са се съхранили до 5 септември 1944 г. Нашата войска с цветя и оркестри стига до София…

Още интересни моменти за ВСВ и България – вижте в оригиналната публикация:

https://t.me/russnasledie/23503

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

Instagram